Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aanbieden landelijke inventarisatie wachtlijsten ggz

Aan de Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GVM-2174477

18 april 2001

In 2000 is in overleg tussen VWS, ZN en GGZN afgesproken te komen tot een versnelde en samenhangende aanpak van de wachtlijsten en wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Deze afspraak is uitgewerkt in een concreet plan van aanpak wachtlijsten ggz, dat de instemming heeft van alle partijen, inclusief de vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten.

Het Plan van Aanpak heeft twee centrale doelen: (1) inzicht krijgen in de werkelijke wachtlijsten en wachttijden en (2) terugdringen van die wachtlijsten en wachttijden.Aan de eerste doelstelling is vormgegeven door middel van een landelijke inventarisatie van de wachtlijsten in de GGZ, die begin dit jaar heeft plaatsgevonden onder alle ggz-aanbieders.In een tijdsbestek van een paar maanden zijn alle benodigde gegevens verzameld. Voor het eerst in de 'zorggeschiedenis' is het aantal wachtenden in de ggz per regio geteld. Deze telling heeft veel informatie opgeleverd. De optelsom van de regionale gegevens geeft een goed landelijk beeld. Daarnaast is het van belang om in iedere regio te beschikken over deze gegevens, die de basis vormen voor gerichte regionale plannen om de wachtlijsten aan te pakken.

Op basis van de inventarisatie zal op korte termijn een analyse van de wachtlijsten en wachttijden plaatsvinden. In deze analyse zullen de wachtlijstgegevens worden afgezet tegen onder meer de bevolkingsaantallen en -opbouw. In de analyse zullen ook de verschillen tussen de regio's worden betrokken.

Hierbij wil ik u de rapportage van de landelijke inventarisatie van wachtlijsten in de ggz aanbieden. De analyse zult u in de loop van mei ontvangen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. E. Borst-Eilers