Ministerie van Defensie



Nieuwsberichten


Militaire musea extra actief tijdens Nationaal Museumweekeinde

20-04-2001

Het Nationaal Museumweekeinde op 21 en 22 april vormt voor verschillende militaire musea aanleiding om speciale evenementen te houden. Het motto is dit jaar 'Even te zien'. Speciale activiteiten worden ondermeer ontplooid bij het Legermuseum in Delft, het Museum Nederlandse Cavalerie in Amersfoort, het Marechausseemuseum in Buren, het Marinemuseum in Den Helder en het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg.

Het Legermuseum in Delft besteedt veel aandacht aan het zwaardvechten. Dit gebeurt via demonstaties door schermvereniging Prometheus. Het museum is op beide dagen open van 10-17 uur. In het Museum Nederlandse Cavalerie kunnen bezoekers zien hoe tinnen soldaatjes worden gegoten en is de restauratiewerkplaats opengesteld. Ook is er een boekenbeurs en worden militaria verkocht. Dit museum is op zaterdag geopend van 10-17 uur en op zondag van 11-17 uur. Het Marechausseemuseum in Buren schenkt aandacht aan onderscheidingen via de tentoonstelling 'Onderscheiding en wereldwijd'. Deze expositie is niet alleen tijdens het museumweekeinde, maar loopt tot 1 november a.s. Het Marechausseemuseum is toegankelijk op zaterdag en zondag van 13.30-17.00 uur.

Bezoekers van het Marinemuseum in Den Helder zijn welkom in de geschutsloods. Deze is normaal gesloten voor publiek. In de loods wordt de geschiedenis van de belangrijkste marinewapens uiteen gezet. Het Marinemuseum is geopend van 12-17 uur. Het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg laat tijdens het museumweekeinde het de geschiedenis van het legendarische 322 Dutch Spitfire Squadron RAF herleven. Dit squadron werd, onder impuls van vooral Prins Bernhard, in 1943 opgericht. Met Militaire Luchtvaartmuseum is tijdens het museumweekeinde geopend van 12-16.30 uur.