Ministerie van Algemene Zaken

TOESPRAAK MINISTER-PRESIDENT t.g.v. KONINGINNEDAG 2001

Het is vandaag voor zeer velen in ons land een andere Koninginnedag dan wij gewend zijn. Ik kom daar zodadelijk op terug. Maar laat ik eerst met u stilstaan bij een tweetal heuglijke feiten.
Vandaag viert Prinses Juliana haar 92e verjaardag. Ik feliciteer haar namens u allen van ganser harte met het bereiken van deze zeer hoge leeftijd.

De Prinses besloot enkele jaren geleden zich uit het openbare leven terug te trekken, in de hoop en de verwachting dat de Nederlandse bevolking dit zou respecteren. Dat doen wij, natuurlijk. Maar dit betekent geenszins dat Prinses Juliana, die óók als Koningin gedurende zo lange tijd zoveel voor zo velen heeft betekend, uit de harten van de Nederlanders is verdwenen. Dat blijkt steeds weer, wanneer met warmte herinneringen aan haar worden opgehaald.
Wij wensen haar een rustige verjaardag toe te midden van haar naaste familieleden.

Het tweede heuglijke feit is de verjaardag van mr. Pieter van Vollenhoven, die vandaag 62 jaar is geworden. Hij staat nog midden in het volle leven, vervult verantwoordelijke taken. Ook hem feliciteer ik van harte. Ik wens hem nog vele plezierige jaren toe, in harmonie en in goede gezondheid.

Ik zei al dat Koninginnedag vandaag op vele plaatsen in ons land anders zal worden gevierd en anders zal worden beleefd dan tot voor kort werd gedacht. Ik denk daarbij niet alleen aan Hoogeveen en Meppel, hoezeer óók mijn gedachten én zeker óók die van de Koningin en haar familieleden naar de inwoners van deze beide Drentse gemeenten uitgaan.
Vele honderden mensen zijn daar de afgelopen maanden druk in de weer geweest met het voorbereiden van een feestelijk programma. Het bezoek van de Koningin en vele van haar familieleden moest immers een absoluut hoogtepunt worden. Voor de inwoners van Hoogeveen en Meppel, voor de verwachte vele tienduizenden bezoekers uit verschillende delen van ons land en natuurlijk ook voor de misschien ook ditmaal wel weer miljoenen televisiekijkers, die het programma rechtstreeks zouden kunnen volgen.

Helaas kan het bezoek van de Koningin en haar familie niet doorgaan.

De veterinaire deskundigen achten het risico van uitbreiding van mond- en klauwzeer te groot. Dat is buitengewoon jammer, maar de feiten zijn helaas niet anders. Vast staat in elk geval dat de Koningin en haar familie Hoogeveen en Meppel nu volgend jaar op 30 april zullen bezoeken. Dat is een mooi vooruitzicht.

Hopelijk zullen de vele vrijwilligers die in deze beide gemeenten zo hun best hebben gedaan om er een onvergetelijke gebeurtenis van te maken ook dan nog voldoende profijt kunnen hebben van hun geweldige inzet in de afgelopen weken en maanden.

Trouwens, ook in dit Internationale Jaar van de Vrijwilliger hebben in vele steden en dorpen in ons gehele land duizenden vrijwilligers zich enthousiast ingezet voor het welslagen van Koninginnedag. Hand in hand vaak met beroepskrachten. Een woord van grote erkentelijkheid hiervoor is op zijn plaats.

Alle boerengezinnen en hun families en vrienden, die zo hard getroffen zijn door het mond- en klauwzeervirus, alle boerenfamilies die iedere morgen opstaan in de klemmende onzekerheid over hoe lang dit alles nog zal voortduren of met de vrees of ook zij getroffen worden, wens ik heel veel sterkte toe. Onze gedachten zijn bij hen en wij hopen vurig dat zij volgend jaar weer met een blij hart en een goed gevoel over de toekomst Koninginnedag zullen kunnen vieren.
Deze woorden van medeleven gelden voor alle mensen die om uiteenlopende redenen als gevolg van het MKZ-virus droevere dagen beleven dan normaal.

Tot slot wens ik allen in ons land een goede Koninginnedag toe. Een dag, die een belofte inhoudt voor de toekomst.

Prinses Juliana, meneer Van Vollenhoven, nogmaals van harte gelukgewenst met uw verjaardag.