UN/CEFACT werkt aan besparingen in internationale handel

Wereldwijd bedragen de internationale transactiekosten ten gevolge van handel 3 biljoen dollar. Zeker 60% hiervan kan bespaard worden. Deze woorden sprak de voorzitter van de UN/CEFACT (United Nations Centre for Trade Facilitation and Electronic Business)-stuurgroep onlangs.

UN/CEFACT heeft/werkt aan verschillende oplossingen die helpen de internationale transactiekosten te reduceren:

Eerst en vooral door het stimuleren van het gebruik van vrijwillige gedragscodes (hierover heeft u in de voorgaande nieuwsbrieven meer kunnen lezen); deze codes kunnen elementen bevatten die de transparantie, vertrouwelijkheid, privacy en betrouwbaarheid van internationale transacties verhogen.

Hiernaast heeft UN/CEFACT een "Recommendation" aangepast die de "UN Layout Key for Trade Documents" standaardiseert (zie onder http://www.unece.org/cefact/trafix/bdy_recs.htm). Concreet betekent dit dat handelsdocumenten zoals facturen, bestellingen, etc. zowel op papier als elektronisch overal ter wereld gelijk zijn.

UN/CEFACT nam verder "Recommendation 18" (Facilitation Measures related to International Trade Procedures, zie ook onder http://www.unece.org/cefact/trafix/bdy_recs.htm) aan, wat de paraplu vormt voor alle UN Recommendations op het gebied van Handelsfacilitatie en het overzicht biedt van handelsmaatregelen die overheden kunnen nemen om wereldwijd zakendoen te stimuleren.

Benadrukt wordt dat zowel het bedrijfsleven als consumenten gebaat zijn bij interoperabele wereldwijde standaarden om de effectiviteit van elektronisch zakendoen te vergroten.

Dit gebeurt o.a. in het ebXML project (www.ebxml.org); het samenwerkingsverband tussen UN/CEFACT en OASIS, dat volgende week (7-11 mei) ten einde loopt. Dit project heeft een nieuwe wereldwijde standaard voor elektronisch zakendoen als resultaat, die met name voor MKB-ers veel voordelen biedt. Wat het bedrijfsleven mag verwachten van deze nieuwe standaard wordt o.a. volgende week tijdens een informatiedag (http://www.ebxml.at/infoday.html) Uitgelegd, maar ook tijdens het EDI&Internet congres ("XML/EDI in de praktij") dat ECXP.NL 20 juni a.s. organiseert. Hier worden naast diverse praktijkcases ook de resultaten van het ebXML project toegelicht . Meer informatie hierover; zie http://www.ecp.nl/tens/congres

Meer informatie: frank-van-den.eijnden@ecp.nl