Gemeente Borsele


Gemeente Borsele Gemeente Borsele home Actuele info

10e jaargang - nr.9 - 4 mei 2001
Archief: Vanaf 7e jaargang - nr.16 28 augustus 1998 Persberichten: Vanaf april 1999
Gemeentelijke info: Openingstijden, wetenswaardigheden etc. Dorpsraden: Informatie van de dorpsraden
Telefoonnummers: Voorkom wachttijden.Kies het juiste nummer.



Beste Borselse Buren

Vlnr: mevrouw Meulblok-Nuyten, de heer Feijtel en mevrouw Nuyten Op zaterdag 21 april werd bekend gemaakt wie de beste buren van Borsele zijn. Beste buren zijn mensen die altijd klaar staan voor anderen. Ze zijn actief in hun woonomgeving en inspireren anderen zich ook daarvoor in te zetten. Het zijn vrijwilligers die ervoor zorgen dat ouderen langer in hun eigen woonomgeving kunnen blijven. Het zijn mensen die de levens van anderen willen veraangenamen en die zoveel meer doen dan dat!

Omdat het jaar 2001 is uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Vrijwilliger en de Woningwet 1901 dit jaar 100 jaar bestaat, hebben Woonstichting Borsele en Humanitas als thema voor de Beste Burendag 2001 gekozen: samen-wonen. Dat betekent dat de WSB en Humanitas samen goed nabuurschap willen stimuleren, waarbij goed wonen in een acceptabele woonomgeving wordt bevorderd! Vele goede buren en vrijwilligers kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen.

De eerste prijs is gegaan naar de heer Feijtel uit Hoedekenskerke. De tweede en derde prijs werden verdeeld binnen één familie, namelijk moeder en dochter. Mevrouw Nuyten uit `s-Heerenhoek mocht de tweede prijs in ontvangst nemen en haar dochter, mevrouw Meulblok-Nuyten uit Nieuwdorp de derde prijs. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Tollenaar.



Biezelingse Ham Monument bij Biezelingse Ham

Begin april is het Waterschap Zeeuwse Eilanden begonnen met het vervangen van de glooiing van de zeedijk bij de Biezelingse Ham. Op de buitenberm van de zeedijk ter hoogte van de Boonepolder bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan een vliegenier. Dit monument is tijdelijk afgezet met een hek. Wanneer u een bezoek wilt brengen aan het monument, kunt u het beste eerst contact opnemen met het Waterschap Zeeuwse Eilanden, telefoonnummer (0113) 241000.

Vandalisme bouwproject De Stenge te Heinkenszand

Vandalisme aan de Stenge Het nieuwbouw (verbouw) project van ontmoetingscentrum "De Stenge" in Heinkenszand heeft onlangs zware schade opgelopen vanwege vandalisme.

Vandalisme aan de Stenge In de nacht van 30 maart en 1 april jl. is er ondermeer de volgende schade aangericht: glazen bouwstenen wanden stuk geslagen, lichtkoepels vernield, wandtegelwerk stuk gemaakt en hakenkruizen gegraveerd, ramen stuk geslagen, isolatie kapot gesneden, leidingen vol gespoten, gymnastiektoestellen stuk gemaakt, etc. In onderling overleg met de aannemer, de politie en de beheerder is besloten om een bewakingsbedrijf voor de nachtelijke uren in te huren totdat het gebouw zal worden opgeleverd.

Schade/kosten
De totale schade aan het bouwwerk en aanverwante ruimten bedraagt zo'n f 30.000.



OPHALEN GROENAFVAL

Donderdag 10 mei wordt het groenafval weer opgehaald. Per adres wordt maximaal 2m3 opgehaald.
U betaalt tot 1m3 f 25,00 en tot een max. van 2m3 betaalt u f 50,00. U ontvangt hiervoor een rekening.
Als u groenafval wilt laten ophalen, kunt u dit telefonisch melden bij:

afdeling Buitendienst,
telefoonnummer (0113) 238453.

U kunt dit melden uiterlijk tot en met de maandag vóór de ophaaldag! Wie te laat belt kan om organisatorische redenen niet meer worden meegenomen in de route.
Let u er op dat u het groenafval zo handzaam mogelijk aanbiedt!

Voortgang bouwproject "De Burcht" te Kwadendamme.

"De Burcht" te Kwadendamme De verbouwing van het verenigingsgebouw "De Burcht" in Kwadendamme is in volle gang. Aannemingsbedrijf Nonnekes uit Goes heeft onlangs de fundering van de nieuwbouw gestort en gaat binnenkort de begane grondvloeren leggen. De oude foyer is dus gesloopt en ook de bestaande keuken, plafonds en tegelvloeren zijn eruit gehaald.
In de ruimte op de verdieping waar voorheen de ouderen zaten, is het volledige plafond gesloopt, zodat tegen de kap van het dorpshuis wordt aangekeken. Dit zal ook zo blijven en heeft voor de straks vernieuwde jeugdsoos een zeer open en ruimtelijk effect teweeg gebracht.

In mei zal vervolgens de staalconstructie worden geplaatst en start het metselwerk en het plaatsen van de kozijnen. Tevens zullen de verdiepingsvloeren van het nieuwbouwgedeelte worden gestort en zal er een begin gemaakt worden met het stellen en plaatsen van de buitentrap. De oplevering van het gebouw staat nog steeds gepland op eind september 2001.

De Burcht zal na de verbouwing beheerd worden door een beheersstichting. Deze is onlangs opgericht en het bestuur is momenteel druk doende met de voorbereidingen voor de inrichting en de exploitatie van De Burcht. Ook is de stichting op zoek naar een beheerder of beheerster. In de Borselse Bode van vorige maand is daarvoor een wervingsadvertentie geplaatst.
Overigens zal het jeugd- en jongerenwerk de eigen ruimten in De Burcht zelf beheren.



Laat de champagnekurken maar knallen Opening speeltuin Kastanjestraat

Logo Speeltuinvereniging 's-Gravenpolder Eindelijk is het zover, de speelplek aan de Kastanjestraat is klaar. Er is met vrijwilligers en omwonenden veel werk verzet. Om dit te vieren wordt de speelplek op zaterdag 5 mei om 14.00 uur op een feestelijke manier geopend door wethouder Van Opdorp, in samenwerking met de jeugd.

Tot 17.00 uur staan er allerlei leuke activiteiten op het programma: skatedemo's op de nieuwe skatebaan
skelterrace op parcours met skelterjeep, trike en zijspan snelheidswedstrijd op de step
figuurballonnen

Natuurlijk is er voor de kinderen wat lekkers en voor alle ouders en belangstellenden koffie en thee.

In de vernieuwde speelplek zijn twee speelgedeelten: een voor de kleintjes, met een schommel, klimtoestel, draaicarrousel en een zandtafel. Het gedeelte van de groteren bestaat uit een trapveldje met doelen, een basketbalpaal, tafeltennistafel en niet te vergeten een skatebaan.



Gratis toegang tot Nederlands Openluchtmuseum op 13 mei als u in Borsele bent geboren

Hervormde Kerk van 's-Heerenhoek in het Nederlands Openluchtmuseum Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is in de afgelopen jaren ingrijpend vernieuwd. Meer dan ooit vindt de bezoeker in het museum zijn eigen herinneringen terug. Om het aspect van herkenning te onderstrepen heeft het museum besloten om op 13 mei a.s. een grote publieksactie te houden, waarbij de herkomst van de individuele bezoeker centraal staat:

Iedereen die geboren is in de gemeente waar een gebouw uit het museum oorspronkelijk gestaan heeft, krijgt op 13 mei 2001 gratis toegang tot het museum.

Als u in de gemeente Borsele bent geboren dan heeft u geluk. In het museumpark staat namelijk het oude kerkje uit `s-Heerenhoek. Het kerkje is gebouwd in 1672 en is een van de vele Zeeuwse zaalkerkjes die indertijd gebouwd werden. Voor die tijd werden de protestante godsdienstoefeningen in een schuur gehouden, die in 1669 door brand werd verwoest. Rond het midden van de 19e eeuw nam het aantal hervormden sterk af vanwege de Afscheiding van 1834. Veel hervormden werden gereformeerd en gingen in Nieuwdorp kerken. Daardoor kwam de kerk op den duur leeg te staan en raakte uiteindelijk in verval. In de jaren 1985 tot 1988 is de kerk afgebroken en weer opgebouwd in het Nederlands Openluchtmuseum.

Als u op 13 mei naar het museum gaat, moet u kunnen aantonen dat u in de gemeente Borsele bent geboren. Neem daarom een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee.

Website van het Nederlands Openluchtmuseum: www.openluchtmuseum.nl



Burgemeester Mandos achter het stuur! Opening digitale speelplaats

Op zaterdag 21 april heeft burgemeester Mandos op gepaste wijze de digitale speelplaats aan de Kerklaan in Heinkenszand geopend. Nadat hij de jeugd welkom had geheten op deze speciale zolder, vertelde hij hen hoe belangrijk het is om de digitale ontwikkelingen te volgen. Voor veel mensen gaat het veel te snel, maar de jeugd kan het nog gemakkelijk bijhouden. De jongeren zouden zelfs nog heel wat aan de ouderen kunnen leren!

Uiteraard had de burgemeester ook een cadeau meegenomen: een ghettoblaster, die met gejuich werd ontvangen door de jeugd. Maar de openingshandeling was misschien nog wel leuker: burgemeester Mandos heeft zelf letterlijk het stuur in handen genomen en een rondje over een circuit gereden in een formule 1 auto. Niet echt natuurlijk, maar op een spelcomputer en dat is moeilijker dan het lijkt.

Een digitale speelplaats is een ontmoetingsplek voor jong en oud, die kan leiden tot meer sociale en economische participatie. Jongeren van minder gefortuneerde ouders en de minima dreigen de aansluiting met de netwerkeconomie te missen. De computers zijn natuurlijk niet alleen om te internetten, maar kunnen ook gebruikt worden voor het maken of printen van werkstukken voor school. De digitale speelplaats is ook een plek om lekker te hangen en gezellig met leeftijdgenoten samen te zijn.

In het Masterplan Heinkenszand is de ruimte voor tiener(opvang)activiteiten als onderdeel van de buitenschoolse opvang opgenomen. Met het ontwerp van de dijksoos achter De Stenge is het plan ontstaan, om de ruimte voor de jongerensoos te combineren met de ruimte voor de tieneractiviteiten en de digitale speelplaats. Door een aantal voorzieningen bijeen te brengen en de financiën hiervan te stapelen, kunnen meer activiteiten en voorzieningen voor jong en oud worden gerealiseerd.

Het Masterplan en de dijksoos zijn voorlopig nog niet klaar. Daarom is gezocht naar een tijdelijke locatie. Die is gevonden op de zolder van de buitenschoolse opvang (de oude brandweerkazerne) aan de Kerklaan in Heinkenszand. Wanneer duidelijk wordt waar, na realisatie van het Masterplan, de tiener(opvang)activiteiten komen, moet de digitale speelplaats in die ruimte worden opgebouwd. Een digitale speelplaats is heel gemakkelijk te verhuizen. Stekkers los, apparaten oppakken, verplaatsen en stekkers weer in een ander stopcontact steken.

De digitale speelplaats is te vinden op de zolder van de buitenschoolse opvang, aan de Kerklaan 2 in Heinkenszand. Jongeren vanaf 11 jaar kunnen er terecht op 4 internet pc's, spelcomputers (Playstation2 en Nintendo 64) of gewoon om te hangen en een videootje te bekijken. Er staat ook een tafelvoetbal en er hangt een dartboard. Maar niet alleen jongeren zijn welkom, ook andere geïnteresseerden kunnen komen kijken en/of meedoen.

Voorlopig is de digitale speelplaats geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddagen van 15.30 tot 18.30 uur. Wanneer blijkt dat het een succes is, kunnen de openingstijden worden uitgebreid. Er is een beheerder aanwezig, die de jongeren kan helpen met de apparatuur of de spelletjes (als dat nodig is). Binnenkort wordt er ook nog een webcam gehangen, zodat via de jongerensite van de gemeente Borsele te zien is wat er allemaal te doen is.



Sanering Molendijk gaat van start

Verkavelingsplan de Blikken II Begin mei zal de sanering aan de Molendijk in `s-Heerenhoek starten. Dit is een onderdeel van het bouwrijp maken van het bestemmingsplan Blikken II.

Deze sanering is bijzonder, omdat het hier gaat om een oude stortplaats. Daarom zal er vrij diep ontgraven moeten worden om al de verontreiniging weg te kunnen nemen.
Door deze diepe ontgravingen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Denk maar eens aan drijfzand of diepe watergaten die levensgevaarlijk zijn voor spelende kinderen.

De gemeente Borsele en de aannemer zullen al het mogelijke doen om de locatie voldoende af te schermen voor onbevoegden. Dit in de vorm van een hekwerk met waarschuwingsborden en verlichting op het terrein.

Mocht u onverhoopt toch kinderen zien spelen op het terrein, dan doen wij een dringend beroep op u om dit aan de politie door te geven. Deze zal dan in samenwerking met de gemeente Borsele ervoor zorgen dat de kinderen zo snel mogelijk van het terrein worden gehaald.



Veilig en gezond op de fiets
praktische dag voor alle senioren die van fietsen houden en willen blijven fietsen

De werkgroep "Fietsen" van de Seniorenraad Borsele organiseert in samenwerking met de Fietsersbond een praktische dag voor senioren uit de gemeente over fietsen.

Wat kunt u deze dag verwachten:
behandeling van moeilijke verkeerssituaties in de gemeente uitleg over nieuwe verkeersregels
keuring van uw fiets door een fietsenspecialist voorlichting door de politie
keuring van uw ogen
tips hoe u beter en veiliger op- en af kunt stappen, bochten kunt nemen etc.
praktische oefeningen over noodstops en uitwijkmanoeuvres nog vele andere zaken

De dag wordt gehouden op woensdag 13 juni a.s. in De Jeugdhoeve te `s-Heerenhoek.
Aanvang: 09.00 uur, einde ca. 16.00 uur.

Kosten voor deze dag:
De deelnameprijs is f 12,50 p.p. Dit is inclusief lunch en consumpties.

Fiets meenemen:
Omdat een fietsenmaker uw fiets zal keuren en u ook een aantal praktische oefeningen op de fiets gaat doen, dient u op uw fiets naar De Jeugdhoeve te komen (uw fiets meenemen met de auto kan natuurlijk ook).

Inschrijving:
U kunt tot en met 15 mei 2001 voor deze dag inschrijven. U kunt het strookje uit de Borselse Bode opsturen óf telefonisch opgeven bij het VrijwilligersHuis, telefoonnummer (0113) 311999.

Agenda raadsvergadering 17 mei

Op donderdag 17 mei 2001 is er een openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Borsele om 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. De agenda is - onder voorbehoud - als volgt:
A.

Opening.

B. 1. Spreekrecht publieke tribune.
2. Orde van de vergadering.
C. Besluitvorming.

1. Notulen van de raadsvergadering van 12 april 2001.
2. Ingekomen stukken.

3. Voorstel tot aanpassing van de regels voor het Fonds maatschappelijke participatie.

4. Voorstel de 1e wijziging van de regionale paragraaf 2001 van het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio goed te keuren.

5. Voorstel tot het verlenen van een garantiestelling aan Sportfondsen Borsele B.V.

6. Voorstel tot ongegrond verklaren van het bezwaarschrift van de heren J.M. Nijsten, A.I. van Overbeeke en mevrouw W.H.J.A. Nijsten-Luijks tegen het raadsbesluit van 6 april 2000 tot het afwijzen van het verzoek om schade ex artikel 49 WRO agv vestiging Covra N.V. in het Sloegebied.

7. Voorstel tot het verhogen van het krediet voor het opstellen van een structuurvisie (Borsatlas).

8. Voorstel inzake aankoop grond gelegen op de hoek Korenweg / Kasteelweg in Lewedorp ten behoeve van de uitbreiding van de begraafplaats Nieuwdorp.

9. Voorstel tot het vaststellen van een begrotingswijziging.
10. Voorstel tot het vaststellen van de 3e wijziging van de tarieventabel leges 2001.

11. Voorstel tot het gegrond verklaren van het bezwaarschrift van de vereniging voor christelijk onderwijs Borsele tegen het besluit van de gemeente d.d. 2 november 2000.
D. Rondvraag.
E. Sluiting.


Info-avond raadsleden

De komende periode van 14 dagen is er geen info-avond raadsleden.

Spreekuur commissie Sociale Zaken

De leden van de commissie Sociale Zaken willen weten wat er leeft onder de inwoners die belang hebben bij de manier waarop `Sociale Zaken' in Borsele functioneert. Het spreekuur van de commissie Sociale Zaken vindt plaats op donderdag 10 mei 2001 van 09.00 tot 10.30 uur en van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis.

Als u ideeën of vragen heeft op het gebied van sociale zaken, dan wordt u van harte uitgenodigd voor het spreekuur. U kunt zo binnenlopen, maar het is ook mogelijk van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Jan Geluk van de afdeling Sociale Zaken, telefoonnummer (0113) 238383.


Architectenspreekuur

Architectenspreekuur Het eerstkomende architectenspreekuur zal worden gehouden op 17 mei 2001. Het spreekuur vindt plaats van 18.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand.

Op het architectenspreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie over allerlei bouwzaken. Het spreekuur is bedoeld voor mensen die advies willen over de voorbereiding van een bouwplan en dan met name de vormgeving. Tevens is het mogelijk bouwplannen te bespreken die aanpassing behoeven op advies van de welstandscommissie.

Voor het spreekuur dient u vooraf een afspraak te maken met de afdeling Bouwen en Wonen, telefoonnummer (0113) 238383.

Spreekuur wethouders

Iedere donderdag houden de wethouders beurtelings spreekuur van 18.30 tot 20.00 uur. Voor de komende tijd ziet het schema er als volgt uit:

10 mei: wethouder Vollaard
17 mei: wethouder Van Opdorp

Wij vragen u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan telefonisch bij Nelleke Jeremiasse-Platschorre van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238374.



Raadsledenspreekuur

Op donderdag 10 mei 2001 wordt het raadsledenspreekuur gehouden. Daar heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen. Per partij is er een raadslid aanwezig. Een ambtenaar noteert de gemaakte afspraken.

Op 10 mei kunt u de volgende raadsleden verwachten: mevrouw C.T. Miermans (PvdA)
de heer P.B.J. van den Dries (CDA)
de heer M.P.A. Beverwijk (VVD)
de heer C. Westrate (SGP/Christen Unie)
de heer P. Verbart (D66)

Het spreekuur is van 19.30 tot 20.00 uur in het gemeentehuis te Heinkenszand. Om organisatorische redenen dient u van tevoren een afspraak te maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen van de afdeling Bestuursondersteuning, telefoonnummer (0113) 238375.

VERGADERING CULTURELE RAAD

Logo Culturele raad Borsele De eerstkomende vergadering van de Culturele Raad Borsele zal worden gehouden op donderdag 17 mei aanstaande in het gemeentehuis te Heinkenszand. Deze vergadering begint om 20.00 uur en is openbaar. Bovendien kunt u gebruik maken van het spreekrecht; u bent dan ook van harte welkom. De volgende agendapunten zullen aan de orde komen.

1.


Subsidieverzoeken
Er zijn subsidieverzoeken binnen gekomen van:
a. Bluesfestival Kwadendamme
b. Culturele Commissie NH kerk `s-Heer Abtskerke c. commissie schuurfeest 2000
d. werkgroep Beeldende Kunst Borsele / Open Atelierroute e. Zeeland Nazomer Festival

2. Visienota Culturele Raad
Er zal een voorstel besproken worden om te komen tot een visienota welke zal worden samengesteld door de leden van de Culturele Raad zelf.

3. Inrichting Cultuurzaal de Stenge
De gemeenteraad van Borsele heeft een bedrag van f.300.000,- gereserveerd voor de inrichting van de cultuurzaal in de Stenge. De Culturele Raad zal een advies uitbrengen over de gewenste voorzieningen.

4. Stand van zaken diverse aangelegenheden Aan de orde komen ondermeer: de notitie "Borsele: óók CULTUUR!"; het klederdrachtenproject en de inrichting van de raads- en trouwzaal.


TENTOONSTELLING RICHARD VAN DE WOUW

Logo Culturele Raad Borsele De werkgroep Beeldende Kunst van de Culturele Raad Borsele organiseert van 10 mei tot en met 24 juni aanstaande een tentoonstelling met werk van de kunstschilder Richard van de Wouw. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis en heeft als titel meegekregen "Mystery".

Richard van de Wouw was al op jonge leeftijd in de weer met schetsblokken. Toen viel hij al op door een brede fantasie. Na een aantal jaren op de grote vaart legde hij zich toe op 3-dimensionaal tekenen, ook op de computer. Tevens volgde hij een grafische opleiding. Momenteel is van de Wouw full-time kunstschilder, maar ook maakt hij af en toe houtsneden of beelden van marmer. Tijdens deze tentoonstelling zijn er olieverfschilderijen te zien en ook houtskooltekeningen. De collectie bestaat uit zowel klassiek als moderne werken. Zijn werken zijn een ware blikvanger, door een eigen, zeer aparte en opvallende stijl die hij elke keer heeft weten vast te leggen.

De opening van de tentoonstelling zal op 10 mei om 19.30 uur worden verricht door wethouder P.J. Vollaard.