Gemeente Nieuwegein

B&W Nieuwegein akkoord met notitie Culturele Voorzieningen Binnenstad

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein is akkoord gegaan met een voorstel voor een pakket culturele voorzieningen in de toekomstige binnenstad, als input voor het concept Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad. Dit pakket bestaat uit een theateranker met een theater, een centrum voor kunstzinnige vorming en een digitaal centrum, en een presentatieanker, met een bibliotheek en een centrum voor beeldende kunst. Daarnaast wil de gemeente verder uit laten zoeken wat in de nieuwe binnenstad de mogelijkheden zijn om de openbare ruimte te gebruiken als podium.

Het pakket culturele voorzieningen dat in het voorstel wordt genoemd, wordt meegenomen in het concept Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad, waarin de stedenbouwkundige lay out en het programma van de nieuwe binnenstad in Nieuwegein worden weergegeven. Er is bij de plannen voor het nieuwe stadshart bewust gekozen voor twee cultuurclusters (ankers). Zo ontstaat een dag (presentatie)anker en een avond (theater)anker. De invulling van deze ankers wordt alsvolgt voorgesteld:

Presentatieanker
In het presentatieanker krijgt de bibliotheek volgens het voorstel een uitleen- en collectieruimte, een studiehuis en een leescafé dat tevens eetcafé is. Het centrum voor beeldende kunst krijgt een kunstuitleen, vier expositiezalen en een aula.

Theateranker
In het voorstel komt in het theateranker een theater met 750 tot 900 stoelen en een kleine vlakke vloerzaal met 250 stoelen, die ook te gebruiken is als poppodium. In het centrum voor kunstzinnige vorming komen een muziekschool, repetitieruimten, een balletstudio, een werkplaats en een geluidsstudio. Daarnaast komt in het theateranker een digitaal centrum.

De voorstellen voor het pakket aan culturele voorzieningen staan in de Notitie Culturele Voorzieningen Binnenstad. Deze notitie borduurt voort op de nota Beton moet Bloeien die door de gemeente Nieuwegein in samenwerking met vertegenwoordigers van culturele instellingen en bewoners van Nieuwegein is geschreven. Beton moet Bloeien is een inhoudelijke visie op cultuur in een stad. Het voorstel dat nu is overgenomen door het college van burgemeester en wethouders is een variant van de visie in Beton moet Bloeien, op maat gemaakt voor Nieuwegein. De notitie geeft aan hoe en welke culturele voorzieningen ruimtelijk geplaatst kunnen worden in de nieuwe binnenstad van Nieuwegein. Bij de vaststelling van het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad wordt definitief besloten waar welke culturele voorzieningen in de binnenstad komen.



Invoerdatum 3-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein