Katholieke Universiteit Nijmegen

DR. IR. TH. P. VAN DER WEIDE BENOEMD TOT HOOGLERAAR INFORMATION RETRIEVAL EN INFORMATION SYSTEMS AAN DE KU NIJMEGEN

Dr. Ir. Th. P. van der Weide is benoemd tot hoogleraar Information Retrieval en Information Systems bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. In het vakgebied Informatiesystemen worden voor gegevens-intensieve systemen (zoals administratieve systemen en zoekmachines), formele modellen, ontwikkelmethoden en technieken ontwikkeld en toegepast. Het gaat hierbij om traditionele informatiesystemen en document-georiënteerde systemen, waarbij een zwaar accent ligt op het gebied van informatieretrieval.

Uitgangspunt bij de informatieretrieval is dat het nut van gegevensopslag direct gekoppeld is aan de toegankelijkheid hiervan. Hierbij speelt de opvraagtaal een grote rol. Hoe dichter deze bij de informatiebehoeftige staat, hoe gemakkelijker de informatiebehoefte geformuleerd kan worden.Traditionele systemen bieden veel mogelijkheden. Daarvoor is wel kennis van de structuur van de gegevens nodig en de vaardigheid om zich uit te drukken in een opvraagtaal als SQL. Information retrieval biedt de mogelijkheid zonder kennis van deze aspecten de opgeslagen gegevens vrij te benaderen. Daar staat tegenover dat het zoeksysteem in staat moet zijn te bepalen waar de gegevens over gaan, om in te schatten toe relevant (bijvoorbeeld) een document is bij een gegeven vraag. Omdat het internet in feite één groot gedistribueerd informatiesysteem vormt, is dit een belangrijk toepassingsgebied.

Curriculum
Theo van der Weide (Leeuwarden, 1950) studeerde Wiskunde en Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij promoveerde in 1980 aan de Universiteit van Leiden op het onderwerp: Datastructures: An axiomatic appoach and the use of binomail trees in developing and analysing algorithms. Na zijn afstuderen in 1975 werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Toegepaste Wiskunde en Informatica van de Universiteit Leiden. Van 1979 tot 1983 was hij onder meer als programmeur en onderzoeker werkzaam voor een aantal bedrijven die software ontwikkelden. Vanaf 1983 is Van der Weide werkzaam bij de vakgroep Informatica, afdeling Informatiesystemen van de KU Nijmegen, eerst als wetenschappelijk hoofdmedewerker en later als universitair hoofddocent. Vanaf 1998 is hij directeur onderwijs van de opleidingen Informatica en Informatiekunde verzorgd door de Subfaculteit Informatica.Van der Weide heeft inmiddels een groot aantal publicaties op zijn naam staan. Verder is hij een veelgevraagd cursusbegeleider voor bedrijven die informatica opleidingen verzorgen.