European Union

FYROM : violence by ethnic Albanian terrorists Press Release: Brussels (03-05-2001) - Press: 167 - Nr: 8439/01


Brussel,
3 mei 2001

8439/01 (Presse 167)

P 90/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring namens de Europese Unie

over de situatie in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

De Europese Unie veroordeelt scherp de nieuwe gewelddaden van etnisch-Albanese extremisten in het noorden van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, zoals de moord op twee soldaten, de bezetting van verscheidene dorpen en het nemen van gijzelaars. De Europese Unie roept de extremisten op het geweld te staken, hun gijzelaars vrij te laten en zich onmiddellijk terug te trekken.

De Europese Unie benadrukt dat zij zich krachtdadig blijft inzetten voor het proces van interetnische dialoog dat onlangs is opgestart door de Macedonische autoriteiten. De nieuwste provocaties maken duidelijk dat de regering van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zich terughoudend moet blijven opstellen en dat de leiders van alle politieke partijen hun steun moeten verlenen aan het proces van vreedzame dialoog, de extremisten moeten isoleren, geweld moeten veroordelen en hun aanhangers tot kalmte moeten manen. De Europese Unie keurt de vicieuze cirkel van geweld en tegengeweld af, ongeacht van wie het uitgaat.

De Unie roept de etnisch-Albanese leiders in Kosovo en de politieke leiders in Albanië tevens op deze daden van terrorisme openlijk te veroordelen en hun invloed aan te wenden om het geweld, dat de stabiliteit van de gehele regio bedreigt, te keren.