PERSBERICHT

Hoevelaken, 3 mei 2001

Nieuw fonds voor gemeentelijke en provinciale monumenen

Het bestuur van het Nationaal Restauratiefonds onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven en het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds onder leiding van mr. drs. Elco Brinkman, hebben het Fonds Bedrijven voor Monumenten in het leven geroepen. Voor geheel Nederland stellen beide organisaties 36 miljoen gulden beschikbaar. Zij willen een zelfde bedrag uit het bedrijfsleven bijeen brengen, zodat een fonds van 72 miljoen gulden ontstaat. Het initiatief gaat van start in Noord-Brabant en zal op 17 mei tijdens de opening van de Nederlandse Restauratiebeurs in s Hertogenbosch worden gepresenteerd door de Commissaris van de Koningin mr. F.J.M. Houben. Het Brabantse Fonds Bedrijven voor Monumenten wordt op 1 januari 2002 operationeel.

Voor elke provincie komt naar rato van het monumentenbestand een deel van het bedrag beschikbaar. Er wordt een beroep gedaan op het bedrijfsleven om mede de basis te leggen voor dit fonds. Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds verdubbelen het bedrag dat bedrijven bijeen brengen. Met de 72 miljoen gulden die op die manier beschikbaar komt worden laagrentende restauratieleningen verstrekt aan particuliere eigenaren van gemeentelijke en provinciale monumenten.

Voor de rijksmonumenten in Nederland is de laatste jaren meer geld beschikbaar gekomen. Het financieringstekort voor het terugbrengen van de restauratieachterstand is afgenomen van f 1,4 miljard naar f 220 miljoen. Ondanks dit tekort zijn de subsidiemogelijkheden voor rijksmonumenten veel ruimer dan voor gemeentelijke en provinciale monumenten. Omdat deze laatste vaak tussen wal en schip vallen hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds het Fonds bedrijven voor Monumenten in het leven geroepen.

Met dit initiatief roepen beide organisaties het bedrijfsleven op zich als ondernemer betrokken te tonen bij de monumenten in de directe leef- en werkomgeving. Door een donatie aan het Fonds Bedrijven voor Monumenten wordt een ondernemer grondlegger van dit fonds en daarmee sponsor van een duurzame vorm van monumentenzorg. Doordat de rente en aflossing van de restauratieleningen terugvloeien in het fonds is de continuïteit gewaarborgd.

Het Fonds bedrijven voor Monumenten zal door het Prins Bernhard Cultuurfonds als zogeheten Fonds op Naam worden beheerd. Dit zijn fondsen die door particulieren of bedrijven zijn opgericht onder de paraplu van de Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds, met als doel een specifiek onderdeel van de cultuur of het natuurbehoud te steunen. Uitsluitend particuliere eigenaren of rechtspersonen van een gemeentelijk of provinciaal monument komen in aanmerking voor een restauratielening uit het Fonds bedrijven voor Monumenten.

Aanvragen voor een lening worden in samenspraak met de regionale afdelingen van het Prins Bernhard Cultuurfonds behandeld. Het Nationaal Restauratiefonds zorgt voor het verstrekken en beheren van de leningen.