ESSENT NV

Essent tevreden over netto winst van EUR 369 miljoen

Omzetstijging van 32% kenmerkt groeiscenario

De multi utilitygroep Essent heeft in 2000 een bevredigende groei gerealiseerd, zowel in omzet als in resultaat. De netto omzet nam toe met 32% tot EUR 5.065 miljoen (1999: EUR 3.831 miljoen). Door sterk gestegen inkoopprijzen van brandstoffen bleef de ontwikkeling van de brutomarge achter bij het omzetvolume. Het bedrijfsresultaat steeg met 10% tot EUR 465 (1999 EUR 423 miljoen). Het netto resultaat over 2000 kwam uit op EUR 369 miljoen (1999: EUR 716 miljoen mede door boekwinst op de verkoop van het 50%-belang in NV EPON). In vergelijking met het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening werd over 2000 een stijging van 25% gerealiseerd.

Over de gehele linie groeide het aantal klanten van Essent, wat bijdroeg aan een stijgende afzet van elektriciteit en gas . De nieuwe groeimarkten, met name de diensten van Essent Kabelcom en Essent Milieu, vertoonden naar verhouding een forse omzetgroei. In de jaarcijfers zijn de resultaten van de vorig jaar overgenomen Nutsbedrijven Maastricht geconsolideerd. Ook de handelsactiviteiten op de energiemarkt hebben in 2000 naar verhouding sterk bijgedragen aan de winstgevendheid. Daarnaast wist de onderneming in de volle breedte efficiencyvoordelen te behalen, mede als gevolg van de voortgaande integratie van de fusiepartners. Essent is in 1999 ontstaan uit de aandelenfusie van de PNEM MEGA Groep en de EDON Groep.

De Raad van Bestuur van Essent streeft de komende jaren naar een groei van de brutowinst per aandeel met ten minste 15% en een jaarlijkse omzetstijging van 10% (gecorrigeerd voor prijseffecten). In het verslag over 2000 wordt gemeld dat de voorgenomen beursgang, als gevolg van de recente politieke besluitvorming over privatisering van netwerken, voorlopig is uitgesteld. Desondanks blijft Essent in haar groeistrategie uitgaan van het verwerven van risicodragend vermogen van private investeerders. In die strategie ligt het accent op het uitbouwen van een brede retail-organisatie, een 'gemakswinkel' voor consument en kleinzakelijke markt, waar naast stroom, gas, kabel en afvalverwerking nieuwe diensten en producten voor toegevoegde waarde zorgen. Een voorbeeld hiervan is de recent geĂŻntroduceerde dienstverlening Inhome, waarbij de klant een contract sluit voor levering en onderhoud van apparatuur in en om het huis. Essent werkt hierbij samen met een aantal marktpartijen in het gehele land.

Essent is een multi utilitygroep die actief is op de markten voor energie, kabel- en telecomdiensten en milieu en afval. De thuismarkt voor consumenten wordt gevormd door de provincies Groningen, een deel van Friesland, Drenthe, Overijssel, een deel van Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. In dit voorzieningsgebied levert Essent aan ruim 2,3 miljoen huishoudens elektriciteit en aan bijna 1,7 miljoen huishoudens gas. Het aantal kabelaansluitingen bedraagt ruim 1,5 miljoen. Bij het bedrijf werken in Nederland 10.246 mensen.