Rijksuniversiteit Groningen

Meekijken in de biologische cel

Rondspieden in een levende biologische cel en zien hoe stromen eiwitmoleculen zich van de ene naar de ander plek verplaatsen. Deze droom van elke celbioloog wordt de laatste jaren steeds meer realiteit met de komst van confocale laser scanning microscopy. Met name de nieuwste versies van deze microscopen bieden ongekende mogelijkheden. De onderzoeksgroep Eukaryote Microbiologie van de RUG kreeg deze maand van de stichting NWO een subsidie van meer dan 1 miljoen gulden toegekend voor de aanschaf van een dergelijk apparaat. "Dit is buitengewoon goed nieuws voor ons", zegt biologisch onderzoekster dr. Ida van der Klei. "Met de nieuwe generatie van deze microscopen kun je niet alleen hele mooie driedimensionale plaatjes maken, maar ook metingen doen in de cel." Een groot voordeel van het instrument is dat men er de processen in een levende cel mee kan volgen. De samengestelde naam van de microscoop is terug te voeren op de verschillende mogelijkheden die hij biedt. Confocaal betekent dat op verschillende plekken in de cel scherp gesteld kan worden, laser houdt in dat verschillende eiwitten die fluorescerend zijn gemaakt als het ware met een apart schijnwerpertje belicht kunnen worden, scanning geeft de mogelijkheid weer om over de cel te schuiven voor een reeks opnamen, die later worden gecombineerd tot één beeld.

De onderzoeksgroep van prof.dr. M. Veenhuis, waarvan Van der Klei deel uitmaakt, gaat met de microscoop onderzoek verrichten naar de vorming van peroxisomen. Dat zijn in de mens de celorganen (organellen) waarin de lange vetzuren worden afgebroken. Als de peroxisomen goed functioneren, wordt het centrale zenuwstelsel zodanig aangetast dat de gevolgen dodelijk kunnen zijn. De onderzoekers van het Biologisch Centrum in Haren bestuderen de vorming van de peroxisomen in gistcellen waarin ze, om de eiwitten in het laserlicht zichtbaar te maken, een groen-fluorescerend eiwit uit kwallen gaan inbouwen. Dit eiwit (GFP) kwam niet lang geleden in het nieuws toen biologen het gen ervan naar muizen over wisten te brengen. De muizen lichtten daarna groen op in het donker./JS

Informatie

prof.dr. M. Veenhuis, tel. (050)363 21 76, e-mail: m.veenhuis@biol.rug.nl (werk) of dr. I.J. van der Klei, tel (050)363 21 79, e-mail: i.j.van.der.klei@biol.rug.nl (werk).

Promotie