Vluchtelingenwerk Nederland

VluchtelingenWerk viert 50 jaar Vluchtelingenverdrag

Elf maatschappelijke organisatie participeren in platform 'Met recht beschermd'

3 mei 2001

Het Vluchtelingenverdrag bestaat dit jaar 50 jaar. Het verdrag is al die jaren van onschatbare waarde is geweest voor de bescherming van vluchtelingen wereldwijd. Om het belang van het verdrag te onderstrepen hebben elf maatschappelijke organisaties, waaronder VluchtelingenWerk, het platform 'Met recht beschermd - 50 jaar Vluchtelingenverdrag' opgericht.

Het recht om asiel te vragen en te genieten ligt verankerd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Toch constateren de organisaties met zorg dat een volwaardige bescherming van vluchtelingen, ook door Europese staten, steeds meer onder druk komt te staan. Staten interpreteren de minimum normen voor bescherming restrictief. Het platform roept de Nederlandse regering op het Vluchtelingenverdrag naar letter en geest uit te voeren, inclusief het garanderen van een waardige opvang. Daarnaast vraagt het platform de Nederlandse overheid de naleving van het Vluchtelingenverdrag ook in internationaal verband te bepleiten.

Het platform organiseert tal van activiteiten om aandacht te vragen voor de positie van vluchtelingen. Meer informatie hierover, en over de participerende organisaties, op de website:
www.50jaarvluchtelingenverdrag.nl.