Beter dan verwachte resultaten Samsung Electronics dankzij LCD, DVD en GSM

Samsung realiseert in eerste kwartaal 2001 een omzet van US$ 8,3 miljard en een winst voor belastingen van US$ 1,3 miljard

Rijswijk, 3 mei 2001 ­ Samsung Electronics, de grootste werkmaatschappij van de Koreaanse Samsung Group, heeft in het eerste kwartaal van 2001 een omzet gerealiseerd van US$ 8,3 miljard en een winst vóór belastingen van US$ 1,3 miljard. De vier voornaamste business units van Samsung Electronics zijn Semiconductors, Digital Media, Information & Communication en Home Applicances.
Onder invloed van de afname van de groei van de wereldeconomie slonk de totale omzet uit verkoop met 5,5% vergeleken met het vierde kwartaal van 2000 van US$ 7 miljard tot
US$ 6,6 miljard. Niettemin nam het bedrijfsresultaat toe met 10,2% van US$ 1,1 miljard tot
US$ 1,2 miljard. De bruto winstmarge over het eerste kwartaal bedroeg 19%. Samsung dankt de beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal aan de diversificatie van de activiteiten in semiconductors en de groei in LCD-monitoren, DVD-spelers en mobiele GSM-telefoons.

De business unit Semiconductors noteerde een omzet van US$ 2,3 miljard. De daartoe behorende divisies geheugencomponenten, TFT-LCD en LSI behaalden een omzet van respectievelijk
US$ 1,5 miljard, US$ 3,8 miljoen, US$ 3,6 miljoen. Het aandeel van de business unit Semiconductors in de totale omzet van Samsung Electronics was 35%.
De business unit Information & Communication vertegenwoordigde in het eerste kwartaal van dit jaar 22% van de totale omzet en behaalde in het eerste kwartaal een omzet van US$ 1,4 miljard. De omzet van de divisie Digital Media bereikte een niveau van US$ 1,9 miljard en vertegenwoordigt 29% van de totale omzet van Samsung Electronics. De business unit Home Appliances behaalde een omzet van US$ 6,1 miljoen en droeg daarmee met 9% bij aan de totale omzet.
De verdeling van bedrijfsresultaat voor deze vier business units is als volgt. Semiconductors realiseerde een bedrijfsresultaat van US$ 7,9 miljoen en een bruto winstmarge van 35%. Het bedrijfsresultaat en bruto winstmarges van Information & Communication en Digital Media bedroegen respectievelijk US$ 1,7 miljoen en 12% en US$ 1,6 miljoen en 8%. Home Appliances, tenslotte, behaalde een bedrijfsresultaat van 0,9 miljoen en een 15% bruto winstmarge.
De totale activa namen met 4% toe van US$ 20,6 miljard tot US$ 21,3 miljard. De passiva daalden met 5% van US$ 8,2 miljard tot US$ 7,8 miljard. De ratio tussen schulden en vermogen verminderde met 9% (van 66% tot 57%).

Samsung heeft verklaard het investeringsbeleid te heroverwegen in relatie tot de marktomstandigheden. Het voor 2001 voorgenomen investeringsbedrag van US$ 5,6 miljard is bijgesteld tot US$ 4,7 miljard. De vermindering met US$ 9,2 miljoen heeft in haar geheel betrekking op de investeringen in de activiteiten in halfgeleiders.

Samsung Electronics
Samsung Electronics is een van de belangrijkste werkmaatschappijen van de Koreaanse Samsung Group ­ 13e op de ranglijst van grootste ondernemingen ter wereld. Samsung Electronics is met 54.000 medewerkers gevestigd in 50 landen en behaalde in 2000 een totale omzet van 27 miljard Amerikaanse dollar. Samsung Electronics bestaat uit drie business units: Digital Media, Semiconductors en Information & Communications. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips, kleurenbeeldbuizen, monitoren en magnetrons. In de Benelux is Samsung actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk, Rotterdam, Waalwijk, Zeist en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Benelux.