Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

3 mei 2001

Amerikaanse anti-discriminatie wetgeving doet volgen

De succesvolle Amerikaanse wetgeving die discriminatie en ongelijke behandeling van mensen met een handicap of chronische ziekte verbiedt, bestaat tien jaar. In Nederland is die wetgeving nog in het allervroegste stadium van ontwikkeling. Tegen deze achtergrond organiseren de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en het Atlantic and Pacific Exchange Program van 6 tot en met 12 mei een studiereis naar de VS. Met delegatieleider Jan Troost, voorzitter van de CG-Raad, reizen enkele Kamerleden, juristen, ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Alleen adequate anti-discriminatie wetgeving kan bewerkstelligen dat mensen met een handicap of een chronische ziekte gelijk behandeld worden. Momenteel is er in Nederland geen wet die discriminatie en ongelijke behandeling van gehandicapten en chronisch zieken verbiedt. Nederland heeft een achterstandspositie, zeker ten opzichte van de Verenigde Staten. Daar trad tien jaar geleden de Americans with Disabilities Act (ADA) in werking, een wet die vergaande invloed heeft gehad op het maatschappelijke leven en de deelname daaraan door gehandicapten en chronisch zieken.

Na tien jaar ADA in de VS kan de delegatie ter plekke goed bekijken wat de reikwijdte is van de wet en hoe toepassing en handhaving in de praktijk plaatsvinden. De delegatieleden spreken met Amerikanen die een aandeel hebben gehad in de totstandkoming van de ADA en bezoeken plaatsen waar zij kunnen zien hoe de toegankelijkheid van gebouwen en de aanpassingen aan werkplekken zijn geregeld. Onderwerpen die daarnaast aan de orde komen zijn sport, cultuur, openbaar vervoer en de gezondheidszorg.

Aan de studiereis wordt deelgenomen door de Tweede Kamerleden Wim Passtoors (VVD) en José Smits (PvdA) en het Eerste Kamerlid Bob van Schijndel (Groen Links). Verder gaan onder anderen mee: Paul van Maanen (directeur Gehandicaptenbeleid, ministerie van VWS), Jenny Goldschmidt (voorzitter Commissie Gelijke Behandeling), Kersen de Jong (directeur Nederlandse Kamer van Koophandel in de VS) en Aart Hendriks (jurist, ZON).