Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 3 mei 2001

... B & W-nieuws week 17

Bestuursdienst
Het college stemt in met de beschreven doelstellingen van de audit-functie, te weten toets op de beheersing, doelmatigheid en doeltreffendheid, continue procesverbetering en kwaliteitsverbetering en verhogen van de transparantie voor het bestuur. In 2001 starten de volgende audits: bedrijfsdoorlichting Brandweer, gemeentebreed thema-gerichte audit naar de stand van zaken met betrekking tot de AO-beschrijvingen en 1 gemeentebreed thema-gericht onderwerp nader aan te wijzen door de gemeenteraad. De beleidsnotitie audit-functie wordt geagendeerd voor de raadscommissie Middelen op 14 mei.

Het college neemt kennis van het overzicht van het uitvoeringstraject van het coffeeshopbeleid, vanaf de vaststelling van het beleid tot en met het verlenen van de vergunning. Het overzicht bevat de kernpunten van de nota die in juni 1999 is vastgesteld en de gevolgde uitgebreide procedure voor het verlenen van een vergunning. Verder gaat de notitie in op punten van evaluatie. Voorafgaand aan de vergunningverlening is een nulmeting verricht naar de mate van (soft) drugsgebruik, overlast en straathandel; de resultaten komen binnenkort beschikbaar. Een jaar nadat de coffeeshop is gevestigd vindt een vervolgonderzoek op de nulmeting plaats. Dit onderzoek moet dan de effecten en trends zichtbaar maken. De commissie ABZ ontvangt het overzicht ter kennisname.

Het college stelt een bedrag van euro 1975 beschikbaar voor de deelname (vanaf 1 juli 2001) aan het "European New Towns Platform". Het gaat hierbij om een aantal Europese nieuwe steden die in de naoorlogse periode een substantiële bijdrage hebben geleverd en nog steeds leveren aan de (economische) groei. Een van de doelstellingen is om op Europees niveau (Brussel) aandacht te vragen en betrokken te worden bij de subsidiestromen in het kader van onder andere Interreg III. Vanuit Nederland behoren Almere, Zoetermeer en Haarlemmermeer tot deze initiatiefgroep.

Op 25 april vindt in Almere de startbijeenkomst plaats. Vanwege de belangrijke relaties met stedelijke vernieuwing wordt het onderwerp ondergebracht in de portefeuille van de wethouder Volkshuisvesting. De sector Bestuursondersteuning verzorgt het eerste jaar de ambtelijke ondersteuning. Voor de continuering van de deelname vanaf 2002 zal het voorstel worden betrokken bij de integrale afweging nieuw beleid in het kader van de Voorjaarsnota.

Het college breidt het assortiment relatiegeschenken uit en stelt de organisatie en uitgangspunten vast voor promotieartikelen en relatiegeschenken. Iedere dienst /afdeling kan naar gelang de behoefte promotieartikelen aanschaffen. Op promotieartikelen moet duidelijk zichtbaar zijn dat ze afkomstig zijn van gemeente Haarlemmermeer, of hoort bij een specifiek gemeentelijk project. Ze kunnen per gelegenheid worden aangekocht. Een relatiegeschenk moet passen binnen het imago van de gemeente Haarlemmermeer, aansluiten bij de inhoudelijke speerpunten en de relatie met de gemeente uitdrukken.

Openbare Werken
Het college verzoekt de Vaste Kamercommissie voor VROM er bij staatssecretaris Remkes op aan te dringen zijn voorstel voor vergunningsvrij bouwen aan te passen. De zogenaamde "voor- en achterkantenbenadering", voorgesteld door Remkes, kan het gewenste stedenbouwkundige- en welstandsniveau van de bebouwde omgeving van Haarlemmermeer in gevaar brengen. Dit is mogelijk omdat een achterdakvlak/ achtergevel van een gebouw of achtererf bij een gebouw wel degelijk kunnen liggen aan een weg of het openbaar groen. Het college stelt daarom voor de begrippen 'voor- en achterkant' in de Algemene maatregel van Bestuur te wijzigen in 'naar de weg of openbaar groen toegekeerd' en 'van de weg of openbaar groen afgekeerd'.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college stemt in met de nota "Eindvoorstellen subsidiebeleid in de Sport" en de bijbehorende notitie "Subsidiebeleid in de sport" en gaat akkoord met de aanpassingen op grond van de hoorzitting op 27 maart 2001. Dit betekent dat Bowling gehonoreerd wordt als bewegingsport en daarmee in aanmerking komt voor subsidie. Verder wordt op basis van nader overleg bekeken of basketbalvereniging Harlemlakers in aanmerking komt voor een overbruggingssubsidie (maximaal 2 jaar). Als laatste zal de afbouw van de subsidie voor de bowlsvereniging in de periode 2002 t/m 2004 op verantwoorde wijze uitgevoerd worden. De voorstellen worden ter advisering voorgelegd aan de raadscommissie Sport, Recreatie en Floriade.

Het college stemt in met de huur van een sportzaal (2 gymzalen) en een gymnastiekzaal aan Sandestein 40 in Getsewoud te Nieuw-Vennep. De zalen gaan onderdeel uitmaken van het woonzorgcomplex in deelplan 8 van Getsewoud Het complex bestaat uit een aantal ouderenwoningen, een verzorgingstehuis, een verpleeghuis en een centrum voor kinderopvang. Het college stemt in met de voorwaarden van de huurovereenkomst met de eigenaar en verhuurder van het complex, Woonzorg Nederland te Amsterdam. De beheerstaken, schoonmaak en onderhoud worden ondergebracht bij Sportfondsen Haarlemmermeer. Sportverenigingen kunnen vanaf 1 september 2001 in de zalen terecht. De raadscommissie SRF ontvangt de nota ter kennisname.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan Spoorlaan Noord vast te stellen. Het tracé Spoorlaan Noord vormt een belangrijke schakel in de ontsluitingsstructuur van de Vinex woningbouwlocaties in Haarlemmermeer en als ontsluitingsweg voor het geplande bedrijventerrein de President in Hoofddorp. De Spoorlaan is als geheel ook van belang als verbinding tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp omdat hiermee de Hoofdweg en Rijnlanderweg worden ontlast. Het bestemmingsplan omvat het weggedeelte dat loopt vanaf de huidige Bennebroekerweg achter het bedrijventerrein Graan voor Visch tot en met de aansluiting op de Van Heuven Goedhartlaan. Het bestemmingsplan heeft vanaf 12 maart 2001 vier weken ter inzage gelegen. Hierop zijn geen zienswijzen binnengekomen. Het bestemmingsplan wordt ter kennisname geagendeerd voor raadscommissie ViVo.

Het college stelt de raad voor een tussentijds voorbereidingsbesluit te nemen voor de gronden Vijfhuizerdijk 212 te Nieuwebrug. Om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen is het noodzakelijk om voor het betreffende gebied te verklaren dat een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Het raadsvoorstel wordt behandeld in de raadscommissie ROL.

Vinex
Het college legt het concept-ontwerp-uitwerkingsplan "Vijfhuizen Zuid 3b" gedurende 4 weken ter inzage voor inspraak. Het plan bestaat uit gestapelde eengezinswoningen die in verschillende formaties gegroepeerd staan waartussen open ruimtes zijn gecreëerd. De gebouwen doen denken aan schuren en boerderijen. Het gaat in totaal om de bouw van 60 koopwoningen in het dure segment.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen