Provincie Limburg

GS STEKEN RUIM 12 MILJOEN EXTRA IN LANDBOUW

GS STEKEN RUIM 12 MILJOEN EXTRA IN LANDBOUW

Gedeputeerde Staten willen de komende drie jaren (2001 tot en met 2003) ruim 12 miljoen extra inzetten voor projecten in de landbouw. Dat schrijven GS in een notitie aan de commissie voor agrarische zaken uit Provinciale Staten. De Staten beslissen op 23 mei a.s. bij de behandeling van de Kadernota/evaluatie basisakkoord over het uittrekken van deze middelen.

Het extra geld moet het de landbouw gemakkelijker maken om de veranderingen waarmee deze sector te maken krijgt door te voeren. De acties die nodig zijn staan in een actieprogramma "Samen-Werken, de rol van landbouw in het integrale plattelandsbeleid". Uitvoering van het programma, dat door de Provincie en de LLTB samen met de partners in de regio is voorbereid, moet zorgen voor een landbouw die beter rekening houdt met zijn omgeving, beter luistert naar de wensen van de burgers en consumenten en beter inspeelt op de marktontwikkelingen. Bij de besteding van de middelen zal de regio via de gebiedsgerichte uitvoering nauw worden betrokken. Het gaat dan om de plattelandsontwikkeling in Noord- en Midden-Limburg (het reconstructietraject) en in Zuid-Limburg.

GS willen de beschikbare 12 miljoen extra inzetten op vijf speerpunten:
· 2.7 miljoen extra voor omgevingsaspecten. Een belangrijk deel van dit geld (ca. 1.2. miljoen) willen GS inzetten voor bevordering van de biologische landbouw. De overige middelen zijn beschikbaar voor milieuvriendelijker boeren, betere afstemming met de ruimtelijke ordening en de ontwikkeling van een instrument om de agrarische bedrijfsvoering beter inzichtelijk te maken: het zogenaamde bedrijfs- en omgevingscertificaat. Bij dit certificaat gaat het zowel om zaken als dierwelzijn en voedselveiligheid als om milieu- en landschapsaspecten.
· 3.4 miljoen extra voor agrarisch waterbeleid. Het extra geld wordt enerzijds ingezet voor bevordering retentie en voorkomen verdroging en anderzijds om de erosieproblematiek beter en sneller aan te pakken. · 2 miljoen extra voor de ontwikkeling van produktmarktcombinaties. Het gaat dan om de ontwikkeling van samenwerkingsverbanden die moet leiden tot marktgerichte produkten die op duurzame wijze worden geproduceerd. Voorbeelden kunnen liggen op het gebied van streekproducten, agribusiness, energieopwekking, recreatie en toerisme.
· Een reservering van 1,25 miljoen extra voor een agrarisch ontwikkelingsfonds. Dit fonds dient om perspectiefvolle productmarktcombinaties ook de mogelijkheid te geven om het benodigde risicodragend kapitaal voor investeringen te krijgen. · 3 mln. voor kennis en innovatie via het praktijkonderzoek voor plant en omgeving. Daarmee willen GS garanderen dat innovatie en kennis voor deze voor Limburg belangrijke sector wordt behouden en verder wordt ontwikkeld.