Senter

Senter, 03 mei 2001

Minder regelingen, sneller geholpen Veel nieuwe technologieregelingen bij Senter

Vanaf mei 2001 voert Senter vier nieuwe subsidieregelingen uit op het gebied van samenwerking, kennisoverdracht en technische ontwikkeling:
* Technologische Samenwerking;
* Technische Ontwikkelingsprojecten (TOP);
* Kennisoverdracht Ondernemers MKB en
* Kennisoverdracht Brancheorganisaties MKB. De nieuwe regelingen komen (deels) in de plaats van de programma's BTS, BIT, SMO, Haalbaarheidsprojecten MKB, TOK, Kredo en MPO. Met deze vernieuwingen en veranderingen wil het Ministerie van Economische Zaken nog toegankelijker zijn voor de ruim 750 duizend ondernemingen in Nederland.

Technologische Samenwerking
Technologische Samenwerking is een algemene subsidieregeling die technologische samenwerking op het terrein van onderzoek en ontwikkeling stimuleert. Om in aanmerking te komen voor subsidie dient een bedrijf in samenwerking met een of meer bedrijven en/of kennisinstellingen een aanvraag in. De regeling heeft naast een generiek onderdeel vier specifieke gebieden waarvoor subsidie mogelijk is. Het gaat om samenwerking met geïndustrialiseerde landen; met opkomende markten; binnen de maritieme sector en op het gebied van ICT-doorbraakprojecten. Het subsidiebedrag varieert van 25 procent voor projecten met onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten tot 50 procent voor projecten die uitsluitend onderzoek behelzen. MKB-bedrijven en onderzoeksinstellingen kunnen daarnaast een opslag van tien procent krijgen. Bij internationale samenwerking is een opslag van tien procent op de totale Nederlandse projectkosten mogelijk.

Technische Ontwikkelingsprojecten (TOP) Technische Ontwikkelingsprojecten (TOP) is de opvolger van het TOK, het Technisch Ontwikkelingskrediet. TOP biedt projectfinanciering voor ondernemingen die voor eigen rekening technisch risicovolle projecten willen uitvoeren. Dergelijke projecten zijn vaak moeilijk te financieren of leggen een te grote (financiële) belasting op de onderneming. Via de TOP kunnen grote bedrijven een rentevrije financiering krijgen van 25 procent van de technische ontwikkelingskosten. MKB-bedrijven krijgen 35 procent. Terugbetaling vindt plaats op basis van resultaten van het project. Als het project mislukt, hoeft de ondernemer niet terug te betalen.

Subsidieregeling Kennisoverdracht Ondernemers MKB (SKO) De Subsidieregeling Kennisoverdracht Ondernemers MKB stimuleert MKB'ers nieuwe technologieën toe te passen in processen, producten of diensten van hun onderneming. Zij kunnen subsidie krijgen om een strategieplan te laten opstellen door een deskundige derde; een haalbaarheidsstudie te laten uitvoeren door een deskundige derde of een vernieuwingsplan te laten uitvoeren door een aan te stellen hoger opgeleide medewerker.

Subsidieregeling Kennisoverdracht brancheorganisaties MKB (SKB) De innovatiekracht van het midden- en kleinbedrijf vergroten is het doel van deze Subsidieregeling. Brancheorganisaties kunnen met subsidie de mogelijkheden in kaart brengen die technologische kennis kan bieden in producten, processen of diensten van ondernemers. Na zo'n kennispositieproject kan de brancheorganisatie met subsidie een kennisoverdrachtproject starten. Hierbij stimuleert zij ondernemers technologische vernieuwingen te implementeren.

Betere dienstverlening
Doel van alle vernieuwingen is de ondernemer nog beter te ondersteunen bij zijn activiteiten. Eerder dit jaar al opende G. Ybema, staatssecretaris van Economische Zaken, de afdeling Algemene Informatie & Advies. Verder lanceert Senter deze zomer een nieuwe website. Hierop kunnen ondernemers nog meer dan nu informatie vinden over de mogelijkheden die Senter hen biedt op het gebied van financiering en advies. Het onderdeel 'de digitale adviseur' helpt ze daarmee snel op weg. Ook kunnen ondernemers eenvoudig op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen via elektronische nieuwsbrieven.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.