Persbericht Trimbos-instituut

Verslaafd, allochtoon en dan...?

Allochtone druggebruikers mijden hulpverlening

Utrecht, 3 mei 2001. Allochtone druggebruikers maken relatief weinig gebruik van het aanbod van de verslavingszorg. Dat komt niet omdat een hulpvraag ontbreekt, maar omdat zij een aantal belemmeringen tegenkomen bij het zoeken naar hulp. Zo heeft de verslavingszorg onder veel allochtone druggebruikers een slecht imago, waardoor velen de stap er naar toe niet eens overwegen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut onder allochtone druggebruikers in Amsterdam en Utrecht. Voor het onderzoek zijn bijna tachtig Surinaamse, Marokkaanse en Turkse druggebruikers op straat, op gebruiksplekken en in dealpanden opgezocht en ondervraagd naar hun redenen om geen contact met de verslavingszorg te zoeken. Het is voor het eerst dat deze groep allochtone verslaafden zonder hulpverleningscontacten in beeld wordt gebracht. Ook is het voor het eerst dat iets bekend wordt over de `verborgen' groep Turkse druggebruikers.
Op 8 mei worden in de Driehoek te Utrecht de resultaten van het onderzoek gepresenteerd op de studiedag Verslaafd, allochtoon en dan...?

Het feit dat deze veelal zware gebruikers van meerdere drugs niet in behandeling zijn, wil niet zeggen dat zij geen behoefte aan hulp hebben. Maar soms weten ze niet waar ze naar toe moeten of wat de hulp inhoudt. Daarnaast is er een groep die een dusdanig negatief beeld van de verslavingszorg heeft dat ze menen dat zij daar niets te zoeken hebben. Voor een groot deel is dat beeld bepaald door gebruikers die wel ooit in behandeling zijn geweest, maar die daarmee voortijdig zijn gestopt of na de behandeling opnieuw zijn gaan gebruiken.

Veel allochtone druggebruikers weten ook buiten de verslavingszorg te blijven met hulp van familie en vrienden. De meeste hulp bestaat uit voedsel, geld en het bieden van een plaats om te slapen, douchen en de was te doen. Deze hulp behoedt ze voor verder afglijden maar houdt ze buiten het zicht van de reguliere hulpverlening.

A. van Wamel, A. Eland: Buiten bereik. Allochtone druggebruikers buiten de hulpverlening. Uitgave: Trimbos-instituut, Utrecht, 2001.



_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11



index Homepage