VERENIGING GOLFKARTON

Europese Golfkartonindustrie omarmt Nederlandse Hygiënecode

Hoofddorp, 3 mei 2001

De Hygiënecode voor de Nederlandse golfkartonindustrie wordt de Europese norm voor golfkartonproducenten die transportverpakkingen leveren aan de voedingsmiddelenindustrie. Tijdens het FEFCO Technical Seminar gaven de Europese golfkartonproducenten blijk van hun steun voor de Nederlandse Hygiënecode. Een andere belangrijke ontwikkeling waarover op het seminar werd gesproken is het Engelse initiatief om een hygiënestandaard te ontwikkelen voor alle verpakkingen voor voedingsmiddelen.

Nederlandse Hygiënecode vervult behoefte
Tijdens het seminar onderstreepte de heer C.A.W.H.M. van den Broek, oud-president van AMS Marketing Service, dat het gebruik van dit soort standaarden onontbeerlijk is voor de Europese retail. Hij betoogde hierover: 'Voedingsmiddelenproducenten en retailers opereren steeds meer mondiaal. Eenduidige communicatie is noodzakelijk om in de groeiende behoefte aan internationale afspraken over allerlei aspecten van voedselveiligheid te kunnen voorzien. De Nederlandse Hygiënecode vervult deze behoefte.' In AMS Marketing Service werken de belangrijkste Europese retailers (waaronder AHOLD) samen op het gebied van marketingdiensten.

Engelse hygiënestandaard
Het British Retail Consortium ontwikkelt in samenwerking met het Engelse Verpakkingsinstituut (Institute of Packaging) een hygiënestandaard voor alle verpakkingen voor voedingsmiddelen. Vanwege haar voortrekkersrol in Europa speelt de Nederlandse golfkartonindustrie een belangrijke rol in dit project.

De Hygiënecode is eind vorig jaar in Nederland geïntroduceerd. De code bevat strenge regels voor een optimaal hygiënische productie en distributie van golfkartonverpakkingen. Bedrijven die hun productieproces volgens deze standaard inrichten, verkrijgen na een positieve audit het Hygiënecertificaat. De audits moeten zijn uitgevoerd door een onafhankelijke, HACCP-geaccrediteerde, certificerende instelling.

FEFCO is de Europese federatie (20 landen) van golfkartonproducenten. Het tweejaarlijkse FEFCO Technical Seminar vond plaats in Nice van 24- 27 april jl.



Vereniging Golfkarton behartigt de belangen van de Nederlandse golfkartonindustrie en is lid van FEFCO.