Provincie Limburg

INSPRAAK LEIDT TOT VERBETERING EN AANPASSING POL

INSPRAAK LEIDT TOT VERBETERING EN AANPASSING POL

Het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) komt nu - na enige jaren van voorbereiding - in een afrondende fase. Gedeputeerde Staten bieden het op 3 mei aan Provinciale Staten ter vaststelling aan. Op het Ontwerp POL, dat GS in december 2000 hebben vastgesteld, is tijdens de inspraakperiode van 20 januari tot en met 24 februari 2001 massaal gereageerd. Er zijn ca. 2650 schriftelijke en mondelinge reacties van bedrijven, instanties en particulieren binnengekomen. GS hebben goede nota genomen van alle opmerkingen en reacties. In een aantal gevallen stellen zij voor om de tekst van het Ontwerp aan te passen en te verbeteren. Provinciale Staten van Limburg gaan het POL en de voorgestelde wijzigingen bespreken en zullen het plan op 22 juni vaststellen.

Inspraakreacties
De meeste reacties op het Ontwerp POL komen van burgers (1380) en hebben vooral betrekking op Oolderveste in Roermond/Herten (500), bedrijventerrein Panneslager Eijsden/Maastricht (300), grens stedelijk gebied Weert (160), Buitenring Parkstad (80) en bedrijventerrein St.Joost te Echt (50). Bedrijven en instellingen leveren bijna 1100 reacties, de meeste van agrariërs (880). Van belangenorganisaties zoals natuur- en milieugroepen, groepen burgers en lokale politieke partijen zijn 100 reacties en van overheden 80 brieven met opmerkingen binnengekomen.
De inhoud en toon van de reacties varieert: uit sommige brieven spreekt waardering voor het integrale karakter van het plan en voor de aanzetten tot coalitievorming. Andere 'insprekers' uiten kritiek op onderdelen van het POL. Soms gaat het om reacties op detailniveau. Een probleem hierbij is dat veel indieners van bedenkingen het omgevingsplan bekijken op een schaalniveau waar het niet voor bedoeld is. Op de kaarten van het POL is, met uitzondering van de concrete beleidsbeslissingen, niet exact te zien wat de 'bestemming' van een bepaald perceel is. In elk geval is er door GS goed geluisterd naar reacties op het Ontwerp. Bij een aantal onderwerpen heeft dat geleid tot verbeteringen en aanpassingen. In andere gevallen zijn GS bij hun oorspronkelijk standpunt gebleven, waarbij zij wel in hun reactie op de bedenking die keuze nog eens motiveren.

Vervolg POL-traject
De vaststelling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg is de afronding van een proces dat gestart is in december 1997. In april 1999 is in het basisakkoord 1999-2003 opgenomen dat in deze statenperiode een provinciaal omgevingsplan tot stand zal komen. Het laatste traject in de totstandkoming van het omgevingsplan wordt gemarkeerd door de vaststelling van het Ontwerp POL in december 2000. Het Ontwerp is vervolgens gedurende vier weken ter inzage gelegd zodat eenieder van het plan kennis kon nemen en erop kon reageren. Na advisering door de statencommissie staat het POL op 22 juni op de agenda van PS. Voor de zomervakantie kan het Provinciaal Omgevingsplan Limburg dan definitief worden vastgesteld.