D66

3 mei 2001

MKZ-V: De gevolgen van de MKZ-crisis worden steeds zichtbaarder

Pieter ter Veer

De gevolgen van de MKZ-crisis worden steeds zichtbaarder: de viering van Koninginnedag in Meppel en Hoogeveen ging niet door, boze boeren dreigden wegen en spoorlijnen te blokkeren en steeds meer gedupeerde ondernemers uit andere sectoren melden zich.

Om een goed inzicht te krijgen in de effecten bij andere sectoren, heeft de fractie van D66 gevraagd om een inventarisatie van de zijde van het kabinet. Wij denken dan met name aan Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid (arbeidstijdverkorting), Binnenlandse Zaken en Defensie (inzet politie en marechaussee) en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (afgesloten natuurgebieden). D66 gaat ervan uit dat sprake zal zijn van grotere financiële consequenties dan ons lief is.

De maatschappelijke onrust als gevolg van de bestrijding van het MKZ-virus verdient aparte vermelding. De fractie van D66 heeft mede de sprint aangetrokken om in Europa het non-vaccinatiebeleid op de helling te zetten. De discussie daarover in Europa vordert. Laurens Jan Brinkhorst is erin geslaagd om nog dit jaar daarover een conferentie te laten beleggen.

Omdat intussen in Nederland iedereen ervan overtuigd is dat het non-vaccinatiebeleid op de helling moet en de sector toe is aan een grondige herziening, geldt de slagzin: "Preek niet tegen de bekeerden". Anders gezegd: "Wie nu nog pleit voor nóg meer pakketten handtekeningen, voegt geen extra waarde toe aan het standpunt dat door bijna heel Nederland wordt gedeeld.
Dit betreft met name de oproep van de Christen Unie die luidt: "Schaf het Europese non-vaccinatiebeleid zo snel mogelijk af zodat het massaal vernietigen van gezonde dieren kan worden voorkomen". De ondersteuning die minister Brinkhorst in Nederland krijgt wat betreft het non-vaccinatiebeleid is nu al zodanig maximaal dat daar echt niets meer aan hoeft worden toegevoegd.

De blokkades van wegen en slachthuizen worden door D66 afgekeurd. Het vertraagt het moment waarop Nederland weer MKZ-vrij zal zijn en verlengt daardoor de periode van grote pijn juist ook van de direct getroffen bedrijven.

Zie ook de overige stukken over de uitbraak van MKZ: MKZ-I 21-03-2001
MKZ-II 28-03-2001
MKZ-III: interview Brinkhorst 11-04-2001
MKZ-IV 03-05-2001