European Commission

ip/01/635

Brussel, 3 mei 2001

Commissie stopt kartelprocedure tegen Ulster Bank (Ierland) na tariefwijziging voor wisselen eurozonevaluta's

De Europese Commissie heeft besloten de kartelprocedure stop te zetten die zij tegen Ulster Bank Ltd had ingeleid in verband met kosten voor het wisselen van biljetten van eurozonevaluta's. Dit besluit komt er nadat de Ulster Bank besloten had om per 16 mei voor al haar klanten het minimumtarief van 2 IEP (zo'n 2,5 EUR) af te schaffen en de provisie te verminderen van 2,25 naar 1%. Vanaf oktober biedt Ulster Bank deze dienst voor biljetten van eurozonevaluta's gratis aan voor al haar rekeninghouders. Daarmee heeft Ulster Bank haar eigen prijzen vastgesteld, onafhankelijk van een groep Ierse banken die worden beschuldigd van prijsafspraken voor het omwisselen van contant geld. Tevens biedt zij haar klanten nog vóór het begin van de zomervakantie een goedkopere, concurrerende dienst.

Ulster Bank is een van de banken waartegen in Ierland een onderzoek loopt wegens vermeende betrokkenheid bij een kartel inzake tarieven voor het omwisselen van contant geld van eurozonevaluta's.

Ulster Bank en de Bayerische Landesbank Girozentrale (zie het aparte IP/01/634) zijn de tweede en derde bank die aan de Commissie hebben laten weten dat ze van plan zijn de tariefstructuur van hun wisselkosten eenzijdig aan te passen om te breken met vermeende kartelgedragingen. De eerste stap werd gezet door de Nederlandse bank SNS, die afgelopen maand al bekend maakte dat zij haar vaste vergoeding liet vallen en dat zij vanaf oktober geen kosten meer aanrekent aan haar rekeninghouders.

Vorig jaar is de Commissie procedures begonnen tegen banken in zeven landen, waaronder Ierland, Duitsland en Nederland, nadat zij bewijzen had verkregen dat de verenigingen van banken in die landen heimelijke afspraken hadden gemaakt om de wisselkosten op een bepaald niveau te handhaven, om zodoende de verliezen als gevolg van de invoering van de gemeenschappelijke munt, de euro, per 1 januari 1999, zoveel mogelijk te beperken. Door de invoering van de euro kwam de wisselkoers van de 12 EU-valuta's die thans één gemeenschappelijke munt vormen, immers onherroepelijk vast te liggen, waardoor de spread bij de aan- en verkoop van vreemde valuta's verdween.

Prijsafspraken zijn een doodzonde in de antitrustwetgeving - ongeacht of de afspraken zijn bedoeld om de prijzen kunstmatig hoog te houden of om een prijsdaling tot een minimum te beperken - omdat ze evenzeer schadelijk zijn voor de consument die geen reële keuzemogelijkheid meer krijgt.

Om een regeling te treffen in de antitrustprocedure voor de Commissie, heeft Ulster Bank besloten om vanaf 16 mei 2001 niet langer de minimumvergoeding van 2 IEP aan te rekenen en een verlaging door te voeren van de provisie van 2,25%, waarover zij vermeende afspraken heeft gemaakt met andere Ierse banken. In plaats daarvan zal voor alle transacties een provisie van slechts 1% in rekening worden gebracht. De afschaffing van het minimumtarief en de verlaging van de provisie betekent ook dat bij Ulster Bank de kosten voor alle transacties zullen dalen.

Bovendien zal Ulster Bank, in afwachting van de komst van de euro op 1 januari 2002, deze dienst de laatste drie maanden van 2001 voor transacties tot 1 250 EUR gratis aanbieden aan haar rekeninghouders.

Bij haar besluit om de aanklacht tegen Ulster Bank te laten vallen heeft de Commissie rekening gehouden met met de unieke omstandigheid die de nakende invoering van euro-biljetten en -munten in januari 2002 is. Op dat moment zullen de consumenten in de eurozone immers geen geld meer moeten laten wisselen en zal er automatisch ook een eind komen aan de vermeende inbreuken. Belangrijk is ook vast te stellen dat consumenten zeker nog voor enige tijd, met inbegrip van de zomervakantie, zullen kunnen profiteren van het besluit van Ulster Bank, Bayerische Landesbank en SNS om zelf hun prijzen vast te stellen.

De heer Mario Monti, het voor concurrentiezaken bevoegde lid van de Europese Commissie, verklaarde in dit verband: "De Commissie blijft vastbesloten alle concurrentiebeperkende praktijken in de financiële sector aan te pakken, ook na de invoering van de euro".

Wel voegde hij daar aan toe: "Deze gedragswijziging van Ulster Bank, Bayerische Landesbank en SNS maakt een einde aan de vermeende inbreuken en levert ook direct voordeel op voor de consument, die concurrerende, en dus lagere prijzen krijgt berekend".