Politie Amsterdam-Amstelland



Verkeerscontrole
3-5-2001 Gisteravond hield de politie een verkeerscontrole op de Beemsterstraat. De agenten schreven in totaal vijftien bonnen uit. Het ging daarbij om een te hoge snelheid, het niet dragen van de autogordel en het niet kunnen tonen van het rij- en kentekenbewijs. Alle overtreders krijgen binnenkort bericht thuisgestuurd.

Autodieven
3-5-2001 Na een korte achtervolging arresteerde de politie gisteravond een man en een vrouw die in een gestolen Opel Kadett reden. Een derde inzittende, een nog onbekende man, is voortvluchtig. De achtervolging startte op de Transformatorweg. Een politie-eenheid zag de Opel met hoge snelheid in de richting van de Spaarndammerdijk rijden. De agenten zetten direct de achtervolging in. Hierbij werd een snelheid van 120 kilometer per uur op de snelheidsmeter afgelezen. Gekomen bij de Oostzaanstraat gaven de agenten de bestuurder van de Opel een stopteken. In plaats van te stoppen reed hij vol gas door. Bij het Nassauplein reed de bestuurder van de Opel de stoep op en zette zijn vlucht voort. Gekomen bij de Spaarndammerstraat eindigde de vlucht. De verdachten reden hier tegen een glasbak aan. De autodieven zetten hun vlucht te voet voort. Voor twee van hen duurde dit niet lang, zij werden door de agenten ingerekend.


Helft personeel opgepakt
3-5-2001 Vorige week arresteerde de politie zestien personeelsleden van een foodstore in Amsterdam-West. Het gaat om dertien vrouwen en drie mannen in de leeftijd van zestien tot en met twintig jaar. Dertien van hen zijn minderjarig. Zij worden verdacht van diefstal c.q. verduistering in dienstbetrekking. De jongeren hebben enkelen tonnen uit het bedrijf weggehaald. Blijkens onderzoek werden twee methodieken gebruikt. Geld dat werd afgeroomd verdween niet in de cashbox maar in de kleding. Een tweede veel gebruikte methode gebeurde met behulp van een vriend of een collega. De vriend of collega rekende een product af met een klein bedrag en kreeg vervolgens van honderd gulden geld retour. Het merendeel van de verdachten heeft een bekentenis afgelegd. Van het geld is niets teruggevonden. Dit werd besteed aan kleding, make-up en sieraden. Van de verdachten waren er elf eerder met de politie in aanraking geweest. Vijf verdachten zijn voorgeleid voor de officier van justitie. Zij liepen nog in hun proeftijd. Een aantal van de verdachten zit nog vast.

Eind februari kreeg de politie een aangifte binnen van een bedrijf uit Amsterdam - West. Het bedrijf miste enkele tonnen en vermoedde dat het geld door eigen personeelsleden werd weggehaald. De politie startte een uitgebreid onderzoek en kwam er al snel achter dat het geld op verschillende wijze inderdaad door het personeel zelf werd weggehaald. Op een totaal winkelbestand van 26 personeelsleden bleken er zestien voor de diefstallen verantwoordelijk. Nadat alles in kaart was gebracht, werden vorig week maandag en woensdag de meeste jongeren in Amsterdam-West in hun woning aangehouden.

Het Amazoneteam van de politie vermoedt dat ook nog andere jongeren bij deze diefstallen zijn betrokken. Andere arrestaties zijn dan ook niet uitgesloten. Het Amazoneteam werkt volgens een nieuwe methodiek. Het team richt zich op doelgroepen die structureel overlast veroorzaken of in de criminaliteit actief zijn. Sleutelwoorden bij deze aanpak zijn verder: individuele daderaanpak, ketenaansprakelijkheid en doorrechercheren. De doelgroepen zijn;


* hardekernjeugd ( jongeren die strafrechtelijk al de aandacht hebben getrokken);

* strafrechtelijke opvang van verslaafden;

* illegale criminele vreemdelingen;

* high risk criminals.

Amazone-jongeren worden bij de geringste feiten direct en individueel aangepakt. In de ketenaansprakelijkheid worden zij gevolgd vanaf het moment dat zij met de politie in aanraking komen tot de uitvoering van een eventuele straf. Politie en justitie bewaken dat traject.