Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Stemming over Europese wet openbaar bestuur

Brussel, 3 mei 2001

De Raad van Ministers en het Europees Parlement hebben overeenstemming bereikt over de Europese wet openbaarheid van bestuur (Euro Wob). Vandaag is hierover gestemd tijdens de zitting van de mini-plenaire in Brussel en alle amendementen van het Europees Parlement zijn aangenomen. Met de nieuwe Europese wet krijgen burgers een wettelijk recht op inzage van documenten van de Europese Unie.

CDA-Europarlementariƫr Hanja Maij-Weggen heeft samen met de Britse socialist Michael Cashman namens het Europees Parlement de onderhandelingen gevoerd met de Raad van Ministers.

De hoofdpunten uit de tekst zijn de volgende:


- Men gaat uit van de veronderstelling dat in principe alle documenten toegankelijk zijn voor het publiek. Veiligheid- en defensiedocumenten zijn hiervan niet uitgezonderd.


- De uitzonderingsgevallen zijn opgenomen in een lijst, en per geval moet bezien worden of de uitzondering noodzakelijk is en dat bekendmaking van de informatie daadwerkelijk schade zou toebrengen aan personen of instanties.


- Er is een beperking van de uitzonderingen bereikt wat inhoudt dat ook hier per geval getoetst moet worden of een doorslaggevend belang voor de burgers openbaarmaking toch rechtvaardigt.


- De directe toegankelijkheid van documenten is verbeterd, met name tot wetgevingsdocumenten en in electronische vorm. Het recht op inzage geldt overigens ook voor 70-80% van de documenten binnen de dienst van de heer Solana en voor wetsvoorbereidende documenten binnen de Raad. Tot op de dag van vandaag vergadert de Raad van Ministers nog steeds in het geheim over wetgevingsvoorstellen van de Europese Commissie. Via deze Euro Wob kan deze geheimhouding nu gedeeltelijk worden doorbroken.


- Er komt een openbaar register, waarin vrijwel alle documenten van de EU-instellingen zullen worden opgenomen.


- Documenten die van derden worden ontvangen zullen voor het eerst toegankelijk zijn.


- Bestaande ruimere wetgeving in individuele lidstaten zal niet door deze Euro Wob worden ingeperkt. Vier EU lidstaten, waaronder Zweden en Nederland, kennen al een zeer goede nationale wetgeving op dit gebied, maar de meeste lidstaten hebben nog helemaal geen wetgeving op dit gebied.