Ministerie van Justitie

03.05.01

Heropening strafzaken mogelijk na uitspraak Europees Hof

Er komt de mogelijkheid een Nederlandse strafzaak te heropenen na vaststelling door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van een schending van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat is de strekking van een wetsvoorstel van minister A.H. Korthals van Justitie tot wijziging van het wetboek van Strafvordering. dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend. Na een veroordeling van Nederland door het Europees Hof, kan de Hoge Raad, volgens het voorstel, in een zogenoemde herzieningsprocedure een zaak opnieuw bezien. Nu is dat niet mogelijk en dat betekent dat in een enkel geval een veroordeelde is vrijgelaten, omdat voortzetting van de tenuitvoerlegging van de uitspraak onrechtmatig was.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn enkele uitspraken van het Europees Hof waarbij Nederlandse veroordelingen in strijd werden geacht met het recht op `fair trial' uit artikel 6 van het het EVRM. Gedacht is daarbij ondermeer de zaak Van Mechelen waarbij een veroordeling - die in grote mate was gebaseerd op verklaringen van politieambtenaren als anonieme getuige - in strijd werd geacht met dit artikel. Na deze uitspraak kon de zaak niet worden heropend en de gemaakte procedure fouten worden hersteld. Verdere tenuitvoerlegging van het Nederlandse vonnis werd in die omstandigheden onrechtmatig. Met de wijziging van de herzieningsprocedure wordt het mogelijk dat de Hoge Raad het oordeel van het Europees Hof meeweegt als novum in de zaak. De Hoge Raad kan op grond daarvan de zaak heropenen en zelf afdoen of verwijzen maar een gerechtshof om alle feiten van de zaak opnieuw te beoordelen. Er volgt dan een nieuwe behandeling van de zaak waarna de verdachte alsnog kan worden veroordeeld met ongedaan maken van de vastgestelde schending dan wel vrijgesproken of ontslagen van rechtsvervolging in de gevallen waarin dat niet mogelijk is.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 03-05-2001