Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MIN FIN: BTW-verlaging gunstig werkgelegenheid kappersbranche

PERSBERICHTNR. 01/123 Den Haag 3 mei 2001

BTW-VERLAGING LIJKT GUNSTIG VOOR WERKGELEGENHEID KAPPERSBRANCHE

Staatssecretaris Bos van Financiën heeft vandaag de eerste tussenraportage over de effecten van de BTW-verlaging bij arbeidsintensieve diensten verzonden aan de Eerste- en Tweede Kamer. Uit deze rapportage komt naar voren dat de werkgelegenheid in de kappersbranche door de BTW-verlaging is toegenomen.

Van 1 januari 2000 tot 31 december 2002 vindt in een aantal EU-lidstaten een experiment plaats met het verlagen van de BTW voor arbeidsintensieve diensten. In Nederland is gekozen om behalve voor kappers ook de BTW voor kledingreparateurs, schoenmakers, fietsenmakers, schilders en stucadoors te verlagen.

Uit de tussenrapportage blijkt dat de meeste ondernemingen die deelnemen aan het experiment hun prijzen door de BTW-verlaging hebben verlaagd. Ook blijkt uit de tussenevalutie dat de werkgelegenheid bij deze ondernemers is toegenomen. In de kappersbranche lijkt sprake van een trendbreuk. Voor de andere sectoren is het echter nog te vroeg om te concluderen dat de toename in werkgelegenheid het gevolg is van het experiment. Definitieve conclusies zijn te verwachten in de zomer van 2002.

De tussenrapportage Monitor effecten BTW-verlaging arbeidsintensieve diensten staat op de internetsite van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl.

Woordvoerder drs. R. Dolstra
Telnr. 070-3428948

03 mei 01 16:05