Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 3 mei 2001.

Advies Raad van State asielprocedure
bevestigt groene bekommernissen


De asielprocedure zoals de regering die uitgewerkt heeft, heeft vorige week het advies van de Raad van State gekregen. Dat is zopas officieel geworden. Dit advies bevestigt de vragen die Agalev had bij de nieuwe procedure. Samen met ons wijst de Raad op een aantal knelpunten:

. De onafhankelijkheid van het Federaal Agentschap voor Asiel . De redelijke termijn voorzien voor de beroepsprocedure . Het waarborgen van voldoende middelen voor de rechten van de verdediging . Voldoende waarborgen voor onderzoek ten gronde tijdens de beroepsprocedure (bijv. een verplicht interview)
. De te grote invloed van het land van herkomst en/of de reisroute op de te volgen procedure en op de ernst van het onderzoek

Deze terechte kritieken nemen echter niet weg dat er aan de huidige procedure iets moet veranderen. Want nu al hebben asielzoekers in gesloten centra nauwelijks kans op een grondig onderzoek van hun aanvraag en wordt hun recht op een tweede interview meer en meer ondergraven. Het nu gehanteerde principe "last in first out" dreigt te ontaarden in een geautomatiseerde "snelrechtprocedure". Dit is in tegenspraak met het Verdrag van Genève dat aan elke asielzoeker het recht geeft op een ernstige, individuele behandeling van zijn aanvraag.

Agalev zal naar aanleiding van het advies van de Raad van State initiatieven nemen om, waar nodig, de procedure bij te sturen en vooral de recente ontsporing richting "snelrechtprocedure" weer recht te trekken.

Overigens hebben Agalev en Ecolo enkele weken een brief aan Premier Verhofstadt gericht waarin ze pleiten voor een humane en realistische migratiepolitiek. Zeker met het oog op het Belgische EU-voorzitterschap is dit een belangrijk issue. U kan deze brief op aanvraag bij de persdienst van Agalev bekomen (pers@agalev.be).

Frans Lozie, Senator
Fauzaya Talhaoui, volksvertegenwoordiger


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/