Gemeente Wijk bij Duurstede

Ontwerp Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines

Op 24 april hebben Gedeputeerde Staten de ontwerp Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines vastgesteld. In deze streekplanuitwerking wordt globaal aangegeven waar windturbines in beginsel wel en niet toelaatbaar zijn in de provincie Utrecht. Uitgangspunten voor plaatsing zijn onder andere: zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande lijnen in het landschap, zoals (water-)wegen en spoorlijnen, of bij stedelijke functies, en voorkomen van versnippering en een rommelig aanzien van het landschap. Daarom wordt een voorkeur uitgesproken voor lijnopstellingen of clusters van minimaal 3 turbines langs grote infrastructuur of op bedrijfsterreinen. Waardevolle natuur- en cultuurgebieden, stiltegebieden en vogelgebieden op grond van de Europese richtlijnen zijn uitgesloten van plaatsing. Ook solitaire turbines worden in beginsel uitgesloten. Tevens wordt er naar gestreefd om met zo min mogelijk ruimtebeslag een zo groot mogelijke capaciteit te realiseren. Een turbine moet daarom een minimaal vermogen hebben van 1 MW.

Ter inzagenlegging
De ontwerp Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines ligt vanaf donderdag 3 mei 2001 tot en met woensdag 30 mei 2001 tijdens kantooruren ter inzage in de bibliotheek van het Provinciehuis Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101 te Utrecht, alsmede ter secretarie van de gemeenten in de Provincie Utrecht. De ontwerp Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines is tevens te raadplegen op de website van de Provincie Utrecht (www.prvutr.nl/).

Zienswijzen
Een ieder kan zijn zienswijze over de ontwerp Streekplanuitwerking Plaatsingsmogelijkheden Windturbines naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen. U kunt uw zienswijze richten aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht. De termijn voor het kenbaar maken van de zienswijzen vangt aan op donderdag 3 mei 2001 en duurt tot en met woensdag 30 mei 2001.

Informatie
Voor eventuele vragen kunt u telefonisch contact opnemen met mw. R. Kraaier van de sector Strategische Ruimtelijke Ontwikkelingen van de Dienst Ruimte en Groen (tel. 030-2583193).