Afzender: iso@iso.nl

Contactpersoon: Maudy Keulemans

Alleen concurrentie op basis van kwaliteit is gewenst

Datum: 3 mei 2001

Collegegelddifferentiatie is niet het middel om het hoger onderwijs flexibeler te maken. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is het dan ook niet eens met de conclusie die het Centraal Planbureau trekt in de vandaag uitgebrachte notitie 'Higher Education Reform: Getting the Incentives Right.' Voor het aanbrengen van meer verschillen in het Nederlandse Hoger Onderwijs is het veel belangrijker dat er sprake is van concurrentie op inhoud en kwaliteit. Voorzitter Keulemans: 'Studenten moeten kunnen kiezen op basis van de inhoud van de studie en geld moet daarbij geen rol spelen. Onderwijsinstellingen moeten concurreren op basis van kwaliteit en niet op basis van geld. '

Volgens het ISO is het van belang dat er sprake is van een 'open' onderwijsmarkt, waarin veel ruimte is voor verschillen. Die verschillen moeten dan wel helder en duidelijk zijn. Zodra studenten op basis van financiële 'incentives' voor bepaalde opleidingen kiezen wordt er niet meer voor een studie gekozen op basis van het kwaliteitsverschil. Helder verschil in aanbod, profiel en kwaliteit is volgens het ISO dan ook van belang.

Het ISO vindt het opmerkelijk dat er door het Centraal Planbureau gepleit wordt voor collegegelddifferentiatie. Door de Tweede Kamer is in maart van dit jaar namelijk besloten om geen verschillen in collegegelden aan te brengen. Desondanks gaat men toch verder met het ontwikkelen van ideeën over collegegelddifferentiatie.

Het Centraal Planbureau stelt verder voor om afgestudeerden een extra belasting te heffen. Zo zou volgens het CPB de leenangst van studenten tegen kunnen worden gegaan. Keulemans:'Hoger Onderwijs is een verantwoordelijkheid van de hele samenleving en levert de gehele samenleving uiteindelijk geld op. Afgestudeerden die verdienen moeten daarom opdraaien voor een groter gedeelte van de kosten dan mensen die wel verdienen maar niet hebben gestudeerd.'

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten. De ISO publicaties en persberichten zijn te vinden op onze website: www.iso.nl.

ISO

Drieharingstraat 25

3511 BH

Utrecht

Telefoon: 030-2302666