Senter

02 Apr 2001.

Paprikaproject toont succesvolle samenwerking Nederland-Egypte Eind februari heeft de Nederlandse ambassadeur in Egypte, de heer S. Leenstra, in Ismalya een kas geopend, waar op een oppervlak van 1 hectare paprika´s worden verbouwd voor de Nederlandse markt. De bouw van de kas en de moderne productiewijze die men er hanteert, zijn het gevolg van intensieve samenwerking tussen Nederlandse en Egyptische bedrijven. Het project kwam tot stand in het kader van het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) van het Nederlandse Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Dit programma biedt Nederlandse bedrijven nu opnieuw de mogelijkheid duurzame economische samenwerking te realiseren met Egyptische partners. Het PSOM neemt hierbij tweederde van de projectkosten voor haar rekening.

Tot 4 mei kunnen bedrijven met interesse in investeringen in of duurzame handelsrelaties met partners in Egypte, projectvoorstellen indienen op de volgende gebieden: transport/infrastructuur, milieu/energie of landbouw/agroverwerking. De projecten moeten zich in ieder geval richten op de ontwikkeling van de lokale economie. In totaal stelt Senter Internationaal, dat het PSOM uitvoert voor het ministerie, NLG 3,5 miljoen beschikbaar.

Paprika´s in Ismalya

Een voorbeeld van een PSOM-project is de kas in Ismalya. Binnen het project hebben Nederlandse partijen samen met lokale partners een kas opgezet en zaaizaad geleverd voor de productie van paprika´s, inclusief geautomatiseerd voedings- en klimaatbeheersingssysteem. Tevens leverde Nederland een sorteermachine, verpakkingstafels, weegappara

tuur en verpakkingsmateriaal. Belangrijk onderdeel van alle PSOM-projecten vormt, naast de levering van hardware, technische assistentie. De Egyptische boeren hebben geleerd hoe ze de apparatuur bedienen en onderhouden en hoe zij hun productie kunnen optimaliseren. Het project draagt hiermee bij aan de economische verzelfstandiging van de Egyptische boeren. Voor Nederland betekent het project dat in hogere mate kan worden ingespeeld op de toenemende off-season vraag van de consument naar verse producten. Al met al bevat het project alle componenten voor een duurzame samenwerking tussen Nederland en Egypte, die tevens kan worden uitgebreid naar andere producten of regio´s.