Universiteit Twente

WETENSCHAPSNIEUWS 01/05 11-5-2001

Samenvatting promotie

Hoe gedraagt licht zich?
WN 01/21 *3 mei 2001

promotie drs. Remco Stoffer, faculteit Technische Natuurkunde: Uni- and Omnidirectional Simulation Tools for Integrated Optics

In de moderne telecommunicatie is optische dataoverdracht onontbeerlijk: de capaciteit van een glasvezel is vele malen groter dan die van koper. De bandbreedte is zelfs zo groot dat het met beschikbare technieken onmogelijk is om het licht - de informatiedrager - snel genoeg te moduleren, zeg maar aan en uit te zetten. Er kan veel minder informatie worden aangeboden dan glasvezel kan transporteren.

Daarom wordt overgegaan op golflengtemultiplexing; meerdere golflengtes - kleuren - met elk hun eigen datastroom, worden tegelijk door de glasvezel verstuurd. Om deze verschillende golflengtes samen te voegen en weer uiteen te rafelen zijn optische chips nodig, die aan de uiteinden van de vezel worden geplaatst.

Hiervoor wordt geïntegreerde optica toegepast. Vanwege de zeer geringe afmetingen van deze optica wordt het golfkarakter van het licht belangrijk voor het beschrijven en berekenen van het gedrag van licht. Daarom moet voor het ontwerp van deze optische chips zo nauwkeurig mogelijk gesimuleerd worden hoe licht zich gedraagt in deze zeer kleine structuren. Er kunnen drie klassen van simulatiemethoden worden onderscheiden:

* unidirectioneel, waarbij verondersteld wordt dat het licht voornamelijk in één bepaalde richting beweegt;
* omnidirectioneel, waarbij licht van één golflengte zich in alle richtingen kan bewegen;

* tijddomein, waarbij het licht in alle richtingen mag bewegen en in de tijd wordt gesimuleerd, zodat meerdere golflengtes tegelijkertijd meegenomen kunnen worden.

Dit proefschrift beschrijft deze nieuwe methoden of geeft verbeteringen aan bestaande methoden voor het doen van deze simulaties. Zo kan nauwkeuriger of sneller worden ontworpen. De nadruk ligt daarbij op hogere-ordenauwkeurigheid (en daardoor rekensnelheid), randvoorwaarden en toepassingen.

promotor prof. dr. ir. E.W.C. van Groesen
informatie drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail b.meijering@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 2001
Laatst gewijzigd op 11-05-01 .