Vlaams Parlement

03 mei 2001

Mediargus

Vandaag heeft het Vlaams Parlement als eerste wetgevende assemblee van het land een overeenkomst ondertekend met Mediargus. Mediargus is een nieuw elektronisch systeem dat de inhoud van alle Vlaamse kranten bevat, ook de regionale edities. Het systeem is via Internet te bereiken en is doorzoekbaar met een browser.

Voorzitter Norbert De Batselier legde in zijn inleiding de nadruk op het scepticisme waarmee de computertechnologie, en ook het internet, in het verleden werd onthaald. Op zeer korte tijd is het internet een haast onmisbaar werkinstrument geworden, ook voor politici.

Het internet kreeg ook een stevige greep op de dagbladpers. Reeds in 1995 beweerde Nicholas Negroponte in zijn boek ?Being Digital? dat de lezer niet meer de hele krant zou willen kopen of lezen, maar alleen die stukken die hem interesseren. Mediargus, een initiatief van de Vlaamse dagbladuitgevers dat de steun van de Vlaamse overheid geniet, is daar een goed voorbeeld van.

Volgens algemeen directeur Patrick Lacroix is Mediargus is in die zin uniek dat het alle kranten van het Vlaamse taalgedeelte covert. Nog volgens Patrick Lacroix is ook de samenwerking met het Vlaams Parlement een unicum. Andere parlementen in binnen- en buitenland stellen dit instrument immers niet ter beschikking van heel de parlementaire gemeenschap. Het Vlaams Parlement wel : alle Vlaamse volksvertegenwoordigers, het voltallige politiek personeel en ook alle medewerkers van het Algemeen Secretariaat krijgen een verbinding.

Bij wijze van primeur binnen de Vlaamse overheid plaatsen voorzitter Norbert De Batselier, secretaris-generaal Wim Tessier en de heer Patrick Lacroix, algemeen directeur van Mediargus, hun handtekening elektronisch met behulp van een Vlaams hoogtechnologisch product.