Gemeente Enschede

Programma
Week van de Herdenking 13 mei

inhoud:


+ Voorwoord

+ Maandag 7 mei

+ dinsdag 8 mei

+ woensdag 9 mei

+ donderdag 10 mei

+ vrijdag 11 mei

+ zaterdag 12 mei

+ zondag 13 mei

+ gedicht



Voorwoord

Herdenken is stilstaan bij het verleden en voorzichtig een blik richten op de jaren die voor ons liggen. De bevolking van Enschede heeft laten zien over de nodige veerkracht te beschikken. Na een ramp die het leven van veel plaatsgenoten danig heeft ontwricht, blijkt het mogelijk de draad weer op te pakken en open te staan voor wat de toekomst brengt. In het programma van de 'Week van de Herdenking 13 mei' willen de organisatoren stil staan bij al die genen die op welke manier dan ook getroffen zijn door de vuurwerkramp van 13 mei 2000. Het programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen en over meerdere dagen om zodoende ruimte te geven aan de vele initiatieven die door Enschedeërs zijn ontplooid. De Week van de Herdenking mondt uit in zondag 13 mei, een dag van bezinning. Een dag die in het teken staat van ontmoeting. Niet alle initiatieven zijn opgenomen in dit programmaboekje. De selectie is beperkt gebleven tot die activiteiten die zijn gericht op een groter publiek. In de werkgroep die het programma heeft samengesteld waren het Onderwijs, de Cultuursector, Politie, Brandweer, Mediant, de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp, het Informatie en AdviesCentrum en verschillende gemeentelijke afdelingen vertegenwoordigd.


----------------------------------------------------------------- terug Maandag 7 mei

Bij het Stadhuis, rond 16.00 uur, vindt de onthulling plaats van een speciale poster. De poster is opgebouwd uit delen van tekeningen van de schutting. De posterpresentatie is de afronding van een project voor getroffen scholieren. Het project is georganiseerd door Jarabee, een instelling voor jeugdzorg in Twente. De posters zijn gedurende de Week van de Herdenking te bekijken in een kleine 100 reclamezuilen (MUPI's) in Enschede.


----------------------------------------------------------------- terug Dinsdag 8 mei

De Grote Kerk op de Oude Markt is deze avond het podium voor een drietal muzikale activiteiten; start 20.00 uur.


* Overhandiging van de eerste CD van de Stichting Noot aan burgemeester Mans. Op deze CD zijn zeer uiteenlopende soorten muziek van betrokkenen bij de ramp vastgelegd. Een aantal nummers wordt gespeeld.

* Première "Enschedese Vuurwerkmuziek,' door Musica Silvestra Orkest o.l.v. Gerard Neurink. Het muziekstuk is een compositie van Monica Neumann, studente aan het Enschedese Conservatorium. De componist werd geïnspireerd door de huiveringwekkende momenten die ze met haar dochtertje meemaakte tijdens de Jeugdstrijkersdag in het Muziekcentrum op 13 mei 2000.

* Muzikale versie van "Enschede huilt," het bekende gedicht van Willem Wilmink. Componist Jan Fahner, zangeres Pauline te Nijenhuis en het Vocaal Ensemble de Troubadours o.l.v. Jan Heijmink Liesert tekenen voor de productie.


----------------------------------------------------------------- terug Woensdag 9 mei


* Om 14.00 uur is er in Concordia Cinema de première van 'Zoeken naar Loedertje,' naar een idee van Willemijn Calis. De film vertelt het verhaal van Willemijn die door de ramp alles is kwijtgeraakt en op zoek gaat naar haar kat Loedertje. Leerlingen van basisscholen uit het rampgebied krijgen de gelegenheid de film in Concordia te zien. Deze korte film wordt op 14 mei om 17.30 uur (Ned. 3) door de NCRV uitgezonden.

* Om 19.30 uur is er op het podium op de Oude Markt een concert van de Twentse Politiekapel en het Politiemannenkoor Twente.
* Om 20.30 uur biedt het podium ruimte voor een concert van het Nederlands Politie-Orkest.


------------------------------------------------------------------terug Donderdag 10 mei


1. Om 17.00 uur wordt in de Grote Kerk op de Oude Markt de tentoonstelling "Een jaar later," geopend door Pi de Bruijn. Meer dan 45 van de 80 getroffen kunstenaars hebben ieder 5 kunstwerken geselecteerd voor deze expositie. Ze zijn tot en met 31 mei te zien op een achttal adressen in Enschede:

* Muziekcentrum

* Beeld en Aambeeld

* Kunstcentrum Markt 17

* Galerie Boekhandel Broekhuis
* Fotogalerie Objectief

* Rijksmuseum Twenthe

* Saxion Hogeschool Enschede

* Vrijhof Cultuurcentrum Universiteit Twente

2. Om 20.00 uur is er op het podium op de Oude Markt "Muziek op de Markt." Een aantal bands zetten hier hun beste muzikale beentje voor. Een mix aan muziekstijlen wordt ten gehore gebracht.


----------------------------------------------------------------- terug Vrijdag 11 mei

Het programma van deze dag staat in het teken van jeugd en jongeren. Van 13.30 tot 16.00 uur is het podium op de Oude Markt beschikbaar voor middelbare scholieren van de verschillende scholen in Enschede. Het programma is verrassend veelzijdig: van breakdance tot klassiek piano; zang en dans in verschillende stijlen. Een aantal bekende Nederlandse artiesten zal afwisselend met de scholieren het podium betreden. De rockformatie "Normaal" heeft medewerking toegezegd, evenals Def Rhymz. Twee actrices van Goede Tijden Slechte Tijden presenteren het geheel.

De opbrengst van het Open Podium komt ten goede aan het jeugdhonk in Enschede-Noord.


----------------------------------------------------------------- terug Zaterdag 12 mei

Van 19.30 tot 20.00 uur vindt voor het Rijksmuseum een sobere en ingetogen herdenkingsbijeenkomst plaats. Twee sprekers (burgemeester Jan Mans en Albert Vasse, voorzitter Belangenvereniging), muziek en enkele gedichten. Alle belangstellenden zijn welkom.


----------------------------------------------------------------- terug Zondag 13 mei


1. Van 13.30 uur tot 17.30 uur kunt u een verkeersvrije wandelroute volgen. De route voert de wandelaar langs een aantal voor de ramp herkenbare punten, zoals het bloemenmonument, de randen van het rampgebied en de brandweerkazerne. Bij het projectbureau Wederopbouw, het G.J. van Heekpark, de Grolsch brouwerij en het Rijksmuseum zijn ontmoetingspunten ingericht. Hier kunt u even zitten, elkaar ontmoeten en wat drinken. In het projectbureau Wederopbouw zijn diverse maquettes te zien en ligt het boekje 'Suggesties voor een monument' ter inzage. Dit boekje is te koop bij het Rijksmuseum.

2. Tussen 15.30 uur en 15.35 uur worden alle klokken in Enschede geluid.
(onderstaande route wordt in een plattegrond weergegeven):
+ Start bij het bloemenmonument Deurningerstraat, richting singel,

+ Linksaf Kottendijk tot aan Boddenkampsingel,
+ Boddenkampsingel links tot aan G.J. van Heekpark,
+ Walhofstraat rechts in tot Deurningerstraat,
+ Dan links tot kruising Beekstraat, rechtsaf Beekstraat in.

+ Beekstraat gaat over in de Fazanstraat,
+ Rechts Van Damstraat in,

+ Tot Stroinksbleekweg, hier links,
+ Bij Hulsmaatstraat rechts,

+ Tot kruising Voortsweg, hier rechts,
+ Tot kruising Roomweg, hier rechts,
+ Bij Schurinksdwarsweg links,
+ Schurinksdwarsweg gaat over in H.B. Blijdensteinlaan,
+ Bij Lasondersingel rechts,

+ Bij kruising met Deurningerstraat links,
+ Tot Bloemenmonument.


3. 14:30 uur Muziekcentrum: Radio- en tv-registratie van het concert van de muziekvereniging Wilhelmina uit Glanerbrug. Van 14.30 uur tot 15.30 uur is in het Muziekcentrum een openbaar toegankelijke opname van het Radio 4 programma "Zin in muziek" van de KRO. Het programma zal tevens door de KRO-televisie geregistreerd worden. Muziekvereniging Wilhelmina zal als hoofdwerk de "Symphonie Funèbre et Triomfale" van Hector Berlioz uitvoeren. Aansluitend kunt u elkaar ontmoeten en napraten in de foyer. De radio-uitzending is dezelfde avond van 18.00 - 19.00 uur. De uitzending van de Tv-registratie is 's avonds aansluitend aan de KRO-documentaire "Sterker na de ramp".

4. 16:00 uur Grote Kerk op Oude Markt. De première van "Oh grote dag zo bitter en zo mateloos, een Enschede's Requiem." Dit requiem wordt uitgevoerd door Kanalje Rood en het Twents Vrouwenkoor met solisten en instrumentale begeleiding. Componist en tekstschrijver zijn de Enschedeërs Wim Beunders en Godfried Beumers. De uitvoering staat onder de muzikale leiding van Yt Nicolai. Het concert eindigt rond 16.50 uur. Aansluitend is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten.

5. 19.30 uur Grote Kerk op Oude Markt: tweede uitvoering van het Enschede's Requiem. Einde concert rond 20.20 uur. Wederom is er aansluitend gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten.


----------------------------------------------------------------- terug Gedicht

Door: Willem Wilmink

Opnieuw begonnen

Het was de bevrijding en je zag in de ruines vlag na vlag: het kwaad was overwonnen.

De mensen waren optimist, Ik was een kind, maar ook ik wist: we zijn opnieuw begonnen.

Toen, in de jaren vijftig, viel opeens het doek voor de textiel, wat nu dan weer verzonnen?

Er kwam een nieuwe nijverheid, er kwam een universiteit, we zijn opnieuw begonnen.

Zoals de spin niet eeuwig treurt als iets of iemand het net verscheurt, met zoveel zorg gesponnen, zoals die spin, zo zijn ook wij, want 13 mei is niet voorbij. maar we zijn opnieuw begonnen.


----------------------------------------------------------------- terug