P E R S B E R I C H T

Kinderen ervaren spelenderwijs wat astma is

Klasgenoten krijgen meer begrip voor astma na bezoek Luchtbus

Leusden, 7 mei 2001 Groep 6, 7 en 8 van Basisschool t Palet in Leusden hebben gisteren als eerste basisschool in Nederland kennisgemaakt met de Luchtbus van het Astma Fonds. Daarin hebben ze ervaren dat astma veel meer gevolgen heeft dan het alleen maar af en toe benauwd hebben. Met de lancering van de Luchtbus wil het Astma Fonds meer begrip kweken voor de benauwde situatie waarin jonge kinderen met astma verkeren. Het Astma Fonds laat de luchtbus de komende 3 jaar langs zoveel mogelijk basisscholen in Nederland rijden.

In Nederland heeft 1 op de 10 kinderen last van astma. Dit brengt vaak belemmeringen met zich mee. Zo kunnen ze soms niet goed opletten in de klas, omdat ze s nachts niet hebben geslapen vanwege benauwdheid. Of ze kunnen niet bij vriendjes spelen die een huisdier hebben of het schoolkamp gaat aan hun neus voorbij omdat er in een stoffige omgeving wordt overnacht. Klasgenootjes, maar soms ook onderwijzers zien deze belemmeringen niet of begrijpen ze niet altijd, waardoor kinderen met astma niet snel voor hun ziekte uit durven komen. Juist om dit begrip bij de genoemde groep te verbeteren en de ziekte op dit vlak draaglijker te maken heeft het Astma Fonds een driejarig project opgestart. Daarin staat de Luchtbus centraal.

Aandacht

Wie over de tong naar binnenkruipt, komt via de mondholte en de luchtpijp terecht in een long. Daar heten Casper en zijn vriendinnetje Kyria hun bezoekers hartelijk welkom. Zij zijn de gidsen van de Luchtbus. Het is het Astma Fonds er alles aan gelegen om de aandacht van de kinderen te trekken en vast te houden, om zo de boodschap duidelijk over te brengen. De inrichting van de bus is daar helemaal op afgestemd. En met succes, zo bleek gisteren tijdens de lancering van de Luchtbus op basisschool t Palet in Leusden. Er was een blaasbaan waar je een balletje door een rietje vooruit moest blazen. Dat was heel moeilijk, omdat je er bijna geen lucht doorheen krijgt , aldus een leerling van groep 8. Zo werd hen duidelijk dat kinderen met astma, dus ook klasgenoten, elke dag moeite hebben met normaal ademhalen.

Thema

Het Astma Fonds koppelt vanaf dit jaar een thema aan haar activiteiten. Dit jaar is dat Kinderen met astma . We kiezen steeds een belangrijk aandachtsgebied over mensen met luchtwegklachten, dat nog niet zo bekend is. Over dat aandachtsgebied gaan we nadrukkelijker communiceren en meer voorlichting geven. De Luchtbus is een eerste aanzet daartoe. Ook in de collecteweek zullen we aandacht vragen voor het ademhalen als dagelijkse strijd van het kind. Dat doen we door middel van abri s, radiospots en advertenties in dagbladen, geeft Jos Zoun, directeur van het Astma Fonds, als toelichting op het thema.

Overigens kost de Luchtbus het Astma Fonds niets. Serviceclub Kiwanis uit Leusden spande zich het afgelopen jaren in voor het financieren van de Luchtbus. De kosten voor de aanschaf, ontwerp, vormgeving en inrichting zijn daar allemaal bij inbegrepen net als de kosten voor wegenbelasting, brandstof etc. voor de komende drie jaar. De Luchtbus zelf wordt ter plekke bemand door een van de vele vrijwilligers die zich inzetten voor het Astma Fonds.

////