NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht NVB waarschuwt voor omslag winkelmarkt:
Van schaarste naar overaanbod
Datum: Voorburg, 7 mei 2001

Aan de schaarste op de winkelmarkt lijkt onder invloed van de afzwakkende economische groei en de aankomende prop nieuwe winkelmeters een einde te komen. Dit is één van de conclusies uit het nieuwe onderzoek Thermometer Winkels van NVB Vereniging voor projectontwikkelaars. Volgens deze organisatie is de winkelmarkt een sector die vooral de komende maanden scherp in de gaten gehouden moet worden. "Anno 2001 gaat het voor heel Nederland om maar liefst bijna 2 miljoen vierkante meter dat in voorbereiding is bij projectontwikkelaars en beleggers. Dit is erg veel en de omvang wordt nóg duidelijker wanneer dit wordt vergeleken met het totale aanwezige winkelbestand in Nederland, dat nu 20 miljoen vierkante meter omvat. Circa 10 procent hangt dus boven de markt; het spook van leegstand doemt op," aldus NVB in de toelichting.

NVB komt dit jaar voor het eerst met de Thermometer Winkels, die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met STOGO Advies en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universtiteit Utrecht. De afgelopen jaren heeft de economie in Nederland een ongekende groei doorgemaakt. Het bedrijfsleven maakte veel winst, de lonen stegen en daarmee dus ook de detailhandelsbestedingen. De vraag naar winkels is zó hard gegroeid dat er alom schaarste is. De bouw van nieuwe winkels kon dit hoge tempo echter niet bijhouden en kromp -geheel tegen de gangbare theorieën in- juist ineen. Vorig jaar lag het aantal nieuw opgeleverde meters (circa 400.000 m²) op een niveau van ongeveer de helft van het begin van de jaren negentig. Ook dit heeft de schaarste aangewakkerd. "Toch is dit slechts de stilte voor de storm", aldus NVB. "Voor de korte termijn houden de vooruitzichten weliswaar aanhoudende schaarste in, maar op wat langere termijn (na 2002) zijn de vooruitzichten minder positief". Zorgen heeft de vereniging voor projectontwikkelaars vooral over de economische groeivertraging in combinatie met de aankomende prop nieuwe winkelmeters. Hierdoor kan het klimaat van winkelvastgoed in korte tijd volledig omslaan.

Weliswaar heeft volgens het NVB-onderzoek de bouwproductie van winkels de laatste tijd op een laag pitje gedraaid, maar dat wil niet zeggen dat er ondertussen niets is gebeurd. Integendeel, er zijn de laatste jaren juist geweldig veel nieuwe en ambitieuze plannen gemaakt, die echter vanwege de complexiteit, grootschaligheid en langdurige procedures tot op heden niet tot veel bouwproductie hebben geleid. Toch komen deze nieuwe meters vroeg of laat beschikbaar en zullen zij het sentiment behoorlijk beïnvloeden. Alles bij elkaar gaat het voor heel Nederland om liefst 2 miljoen vierkante meters dat de komende jaren zal loskomen. Dit is erg veel en bedraagt zelfs tien procent van het totale aanwezige winkelareaal in Nederland op dit moment.

Regionaal zijn er grote verschillen. Vooral de winkelgebieden buiten de Randstad, zoals Groningen, Flevoland en Limburg, lopen naar de mening van NVB het meeste risico op een marktomslag. Deze gebieden zijn dus het meest kwetsbaar. Aan de andere kant zijn er ook gebieden, veelal in de grote steden binnen de Randstad, waar de schaarste aan zal houden door geringe mogelijkheden om uit te breiden. De winkelmarkt in Nederland is ook een verdringingsmarkt. Veel van de nieuwe winkelmeters zullen dus andere meters overbodig maken. Wie wil overleven zal dus kwaliteit moeten bieden. Behalve funshopping ziet NVB ook een verdere verschuiving naar runshopping.

Sfeervolle historische binnensteden, themaparken, woonmalls en merkendorpen, zoals Outlet Centres, zijn tegenwoordig de gezichtsbepalers van de winkelbranche. De concurrentieslag die ontstaat gaat ten koste van de buurt- en wijkwinkelcentra. De trend waarbij winkelgebieden steeds meer oog krijgen voor kwaliteitsaspecten zoals ontspanning, sfeer en allure is een trend die de komende jaren zeker zal doorzetten, zo verwacht NVB.




Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor projectontwikkelaars, mevrouw Drs. M.Putman en de heer
Drs. N. Rietdijk telefoon 070-386 02 04