KNMG-medewerker wint prijs

23 mei 2001

Op 8 mei ontving Marlies de Rond -werkzaam bij het KNMG project SCEN (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland), de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2000. De jaarlijkse prijs voor de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige.

De Anna Reynvaanprijzen werden uitgereikt tijdens de jaarlijkse verpleegkundige publiekslezing, georganiseerd door het AMC in samenwerking met het tijdschrift Verpleegkunde en gesponsord door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De lezing heeft als doel verpleegkundigen kennis te laten nemen van nieuwe, grensoverschrijdende ontwikkelingen in de verpleegkunde.

M.E.J. de Rond kreeg de prijs uit handen van de heer W.H.J.M. Wientjens, voorzitter van de Cliëntenraad Academische Ziekenhuizen. De prijs, 5000 gulden vergezeld van een sculptuur, zijn ter beschikking gesteld door het AMC.

Marlies de Rond, werkzaam bij het KNMG project SCEN (Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland), voerde haar onderzoek uit vanuit het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in drie algemene ziekenhuizen.
Zij onderzocht de effectiviteit van een systeem om pijnklachten systematisch te registreren. Uit haar onderzoek bleek dat in de controlegroep de helft van de patiënten met pijn geen pijnbestrijding kreeg van de verpleegkundige. Na interventie nam de toediening van pijnmedicatie aanzienlijk toe.

De jury was niet alleen gecharmeerd van de opzet van de studie maar tevens van het klinisch vervolg: de implementatie van pijnmeting en scholing van verpleegkundigen in meerdere ziekenhuizen. Mevrouw de Rond is op 23 mei jl. gepromoveerd op de studie. Het integraal kankercentrum Amsterdam heeft een videoprogramma en een handleiding ontwikkeld ter ondersteuning van instellingen die pijnregistratie willen invoeren.

Winnende publicatie van M.E.J. de Rond:
'A pain monitoring program for nurses: effect on the administration of analgesics', gepubliceerd in Pain 2000; 89: 25-38.