Gemeente Zoetermeer

Conclusie persconferentie Buytenwegh:
Buytenwegh volop in beweging

Vanmiddag hebben de gemeente Zoetermeer, de woningcorporaties Vestia, De Goede Woning en Vidomes, en Cório (de eigenaar van het winkelcentrum Buytenwegh) een gezamenlijke persconferentie gegeven over de plannen die zij hebben om Buytenwegh, via relatief grootschalige aanpassingen, als woonwijk ook in de toekomst aantrekkelijk te houden. Deze plannen komen naast het 'gewone' onderhoud, dat in het kader van het wijkbeheer al plaatsvindt.

Speciaal voor bewoners en winkeliers van Buytenwegh is een eerste nieuwsbrief uitgebracht. Hieronder treft u de tekst van deze nieuwsbrief aan.

Buytenwegh: Volop in beweging

De wijk Buytenwegh bestaat nu ongeveer 25 jaar, en biedt met haar originele woningbouw al jaren een prettige woonomgeving aan haar bewoners. De gemeente Zoetermeer en de woningbouwcorporaties hebben voortdurend aandacht en zorg gegeven aan het onderhoud van de wijk. Toch zijn er de laatste jaren een aantal zogenaamde 'slijtplekken' ontstaan.
Deze slijtplekken zijn, hoe jammer ook, een normaal verschijnsel bij woonwijken van die leeftijd, zoals wij ook in andere steden kunnen zien.

Om Buytenwegh een prettige wijk te houden is het nu tijd om naast het gewone onderhoud van de wijk, ook op grootschaliger wijze aanpassingen te doen. Dit alles uiteraard met als doel dat de wijk Buytenwegh een goede en veilige wijk blijft met de winkels en de sociale voorzieningen die daarbij horen.

De gemeente Zoetermeer, de woningbouwcorporaties en Corio (voorheen Winkel Beleggingen Nederland) hebben gezamenlijk gekozen voor een doelgerichte manier van ingrijpen. Heel specifiek betekent dit dat vier plekken in de wijk worden aangepast. Deze zijn het wijkwinkelcentrum en de woondekken van Vestia,Vidomes en De Goede Woning. De gemeenteraad zal binnenkort over deze gerichte aanpak beslissen.
Er is vooralsnog uitsluitend voor deze locaties gekozen, hoewel er in uw ogen misschien nog andere aandachtspunten zijn.

De tweede helft van dit jaar zullen de partijen gezamenlijk de toekomstplannen voor deze plekken presenteren.
Natuurlijk zal het nog wel enige tijd duren voordat de aanpassingen in de wijk zichtbaar worden.


1. Wijkwinkelcentrum


De kwaliteit van het winkelcentrum kan aanzienlijk worden verbeterd. De gemeente Zoetermeer en Corio, de eigenaar van het winkelcentrum, stellen momenteel samen de uitgangspunten op voor een ontwerpplan. Zodra dit mogelijk is, worden de ondenemers en omwonenden bij de planvorming betrokken.
De belangrijkste punten zijn het versterken van de functie van het wijkwinkelcentrum als hart van de wijk en het verbeteren van de bereikbaarheid en de parkeergelegenheid. De supermarkt(en) worden uitgebreid, de overige winkels worden zoveel mogelijk geconcentreerd en de uitstraling van het winkelcentrum zal aanzienlijk verbeteren. Ook de fietsroutes rond het winkelcentrum zullen in het plan betrokken worden.
Omdat de gemeente en Corio zich realiseren dat het nog even zal duren voordat een grootschalige opknapbeurt plaats kan vinden, zullen zij, vooruitlopend op de grote aanpassingen, samen kijken welke verbeteringen er tot die tijd kunnen worden aangebracht.

De bewoners van de woningen boven de winkels die in eigendom bij Corio zijn, worden geïnformeerd over de plannen. Indien de plannen belangrijke wijzigingen voor de woningen met zich meebrengen, zal samen met de betreffende bewoners naar een passende oplossing worden gezocht.


2. Woondekken De Goede Woning


De aanpassingen die uit het gezamenlijke plan voor De Goede Woning zullen voortvloeien, zullen zich met name richten op de leefbaarheid onder, op en rond de woondekken. Waarbij de nadruk vooral op de ruimte onder de woondekken zal liggen. Een verbetering van de veiligheid is hier van het grootste belang om de leefbaarheid en het sociaal functioneren van dit wijkdeel te kunnen verhogen. Het is duidelijk dat de gemeente en De Goede Woning een gezamenlijk belang hebben, zij zullen dan ook gezamenlijk de plannen voor deze dekken ten uitvoer brengen. Omdat de bewoners centraal staan bij deze plannen, zal de bewonerscommissie 'Dekkenplan' dan ook actief bij de planvorming worden betrokken.


3. Woondekken Vidomes

De woondekken van Vidomes vragen om de meest ingrijpende aanpassingen binnen het gehele plan. Reden voor Vidomes om Akropolis Architekten opdracht te geven een aantal verschillende mogelijkheden uit te werken, waarbij de sloop van de dekken (geheel of gedeeltelijk) tot de mogelijkheden behoort.
De belangen van de bewoners wegen zwaar en het structurele overleg met het bewonerspanel zal dan ook zeker geïntensiveerd worden.

Indien partijen overgaan tot (gedeeltelijke) sloop van deze woondekken zal een sociaal plan worden opgesteld. Dit sociaal plan zal de belangrijke zaken tussen Vidomes en de bewoners regelen. In dit plan zullen zaken aan de orde komen als herhuisvesting, bijdrage in verhuis- en herinrichtingskosten, huurprijzen en verhogingen, het wijkbeheer tijdens de verhuizing, en in geval van meningsverschillen een geschillenregeling.

Vooruitlopend op een en ander wil Vidomes benadrukken dat zij verantwoordelijk zal zijn voor een passende huisvestiging van haar bewoners, waarbij woonwens, woonkwaliteit en betaalbaarheid de uitgangspunten zullen zijn. De inzet van het vernieuwingsplan is dat niemand er op achteruit zal gaan.


4. Woondekken Vestia

Zo'n zeven jaar geleden heeft Vestia haar woondekken ingrijpend gerenoveerd. Vestia heeft vorig jaar, vooruitlopend op het op te stellen gezamenlijke plan, een enquête onder haar bewoners laten houden. Mede naar aanleiding van dit onderzoek heeft Vestia het volgende 10 stappenplan opgesteld, om de leefbaarheid op, onder en rond de woondekken te verbeteren.
De parkeergarage De garage wordt dit jaar nog in lichte kleuren geschilderd en de verlichting zal, in overleg met de gemeente, worden uitgebreid en verbeterd, tegelijkertijd zal er groot onderhoud aan de garage plaatsvinden.
Het gemeentegroen In samenspraak met de gemeente is besloten om het groen rond de parkeergarage laag te houden, zodat de daglichttoetreding in de garage wordt verbeterd, en het zwerfvuil makkelijker kan worden verwijderd.
Het dagelijks beheer In de met de gemeente gemaakte afspraken omtrent het zwerfvuil en het schoonhouden van de garage, is tot de volgende verdeling gekomen. Vestia is verantwoordelijk voor het verwijderen van het zwerfvuil op het dek, de gemeente zal het vuil uit de garages verwijderen.
De postbezorging Het voornemen is om de postbussen naar het woondek te verplaatsen. Daarover zijn inmiddels principe-afspraken met de PTT gemaakt.
De vuilnisafvoer Met de komst van het DIFTAR systeem zal het probleem grotendeels kunen worden opgelost, dankzij de goed toegankelijke, ondergronds te plaatsen containers. De huismeesterVestia onderzoekt de mogelijkheid om naast de huidige activiteiten van de huismeester, het verdere toezicht te intensiveren en uit te breiden.
Sociaal spreekuur Vestia is van plan een een speciaal sociaal spreekuur voor de wijk in te stellen, waar bewoners voor allerlei vragen omtrent verhuur en overlast terecht kunnen. Schilderwerk en isolatiewerkzaamheden Behalve de garage zullen ook de woningen op het dek en de eengezinswoningen in frisse kleuren worden geschilderd. Ook zullen de woningen worden voorzien van dubbel glas, ventilatieroosters en zullen de eengezinswoningen vloerisolatie krijgen.
Toegangen en ontsluitingen Vestia bekijkt samen met de gemeente en de bewonerscommissie de huidige situatie naar de dekken en rond de loopbruggen. Afhankelijk van de mogelijkheden zullen er diverse aanpassingen komen.
De esthetische situatie Een van de problemen is de algenvorming op de daken en de loopbruggen. Vestia onderzoekt de mogelijkheden om deze situatie te verbeteren.



Gemeente Zoetermeer © May 2001