Ministerie van Justitie

23.05.01

Kosto biedt rapport aan over toekomst tbs
Op 23 mei heeft mr. A. Kosto als voorzitter van de `Commissie beleidsvisie tbs' het rapport `Veilig en wel' aan de minister van Justitie overhandigd.

De Commissie werd ingesteld om een visie op de toekomst van de tbs te ontwikkelen. Daaraan bestond grote behoefte door de vele veranderingen van de laatste jaren. Minister Korthals heeft het rapport vandaag, mede namens de minister van VWS, aangeboden aan de Tweede Kamer.

De Commissie adviseert de tbs-klinieken op langere termijn te integreren in het GGZ-bestel, in de in ontwikkeling zijnde `regionale forensisch psychiatrische circuits'. Daardoor zal naar verwachting de veilige en geleidelijke terugkeer in de maatschappij van tbs-gestelden beter verlopen. Nu kan de minister van Justitie nog worden aangesproken op de kwaliteit van de behandeling, maar in het voorstel van de Commissie zal alleen de bestuurder van het psychiatrisch ziekenhuis daarvoor verantwoordelijk zijn.

De minister van Justitie blijft in het advies onverkort verantwoordelijk voor de veiligheid bij de tenuitvoerlegging van de tbs. Ondermeer door het stellen van eisen aan de bouwkundige beveiliging van de psychiatrische ziekenhuizen waarin tbs-gestelden verblijven, en door het geven van kaders voor het vrijhedenbeleid. De beslissing over het verlenen van vrijheden in het individuele geval (bijvoorbeeld verlof) zou volgens de Commissie moeten worden genomen door een onafhankelijk orgaan, samengesteld uit deskundigen van verschillende disciplines. De beslissing over het verlengen, danwel beëindigen van de TBS-maatregel blijft een verantwoordelijkheid van de rechter.

De ministers van Justitie en VWS hebben hun grote waardering uitgesproken voor het werk van de Commissie. Dit najaar verschijnt er een Kabinetsstandpunt over de toekomst van de TBS.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 23-05-2001