Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 23 mei 2001

1. Per 1 mei zijn de volgende nieuwe leden van de Raad benoemd:
- de heer J.K.T. Postma (burgemeester van Leiden);
- de heer H.M.C.M. van Oorschot (gemeentesecretaris van Delft);
- de heer G.D. Dales (wethouder financiën van Amsterdam).

2. Op de vergadering van de Rfv van 10 mei 2001 zijn de volgende onderwerpen aan de orde geweest:

3. Over de Nota grondbeleid verschijnt binnenkort een definitief advies. Kern van het advies zal zijn dat de Raad meer mogelijkheden tot verevening van kosten tussen verschillende ruimtelijke plannen wenst. Daarnaast bepleit de Raad ruimere mogelijkheden tot toerekening van kosten (sociale infrastructuur, aanloopverliezen e.d.) tot de grondkosten. De Raad acht deze noodzakelijk voor een goede instrumentering van het gemeentelijke ruimtelijk beleid in het kader van de vijfde nota ruimtelijke ordening.


4. In het uit te brengen advies over de kinderopvang wijst de Raad op de gevolgen van het invoeren van vraagsturing. Als gevolg hiervan verdwijnen er gemeentelijke taken. Naast het wegvallen van bestaande taken betekent het nieuwe stelsel voor gemeenten ook een intensivering van bestaande taken en een aantal nieuwe taken. Tegenover een reële raming van de wegvallende kosten van bestaande taken dient ook een reële onderbouwing van de kosten van de nieuwe taken en de dekking daarvan te staan. In zijn advies gaat de Raad op beide aspecten in. Gelet op de grote onzekerheden omtrent de effecten van vraagsturing en marktwerking De Raad pleit daarom voor een begeleid implementatietraject voor de Wet basisvoorziening. Het advies is binnenkort van deze te downloaden.


5. De themas voor het Jaarprogramma zullen nader worden uitgewerkt en gebruikt worden als basis voor het advies over het periodiek onderhoudsrapport 2002 (POR).


6. Een conceptadvies over de Wet op de jeugdzorg zal in de komende vergadering van de Raad worden behandeld. Het gaat daarbij vooral om de spanning tussen het gekozen sturingsmodel en het bekostigingsmodel.


7. Het themadeeel van het Jaarrapport 2001 gaat over de omvang van het decentraal belastinggebied en belasting als beleidsinstrumentarium. De vraag naar het vergroten van het lokale belastinggebied is ingegeven naar de veronderstelde relatie tussen politieke betrokkenheid en de omvang van de decentrale belastingen. Voor het vergroten van het lokale belastinggebied ziet de Raad maar beperkte mogelijkheden. Voor de relatie tussen politieke betrokkenheid en de omvang van het lokale belastinggebied is geen bewijs gevonden. Het andere punt dat aan de orde komt is het gebruik van belasting als beleidsinstrument. Het inzetten van belasting als instrument om doelen te bereiken, in het plaats van het inzetten van belasting als algemeen dekkingsmiddel wordt beperkt mogelijk geacht. Hierbij stelt de Raad dat belasting allereerst een dekkingsmiddel is. De Raad wijst daarbij ook op de typisch Nederlandse voorkeur voor kleine belastingverschillen tussen gemeenten. Het jaarverslag 2000 maakt onderdeel uit van het Jaarrapport. Het is Jaarrapport is te vinden als PDF-file onder publicaties en is daarvan te downloaden.


8. Het verslag van het symposium over decentralisatie van de Rob en Rfv van maandag 29 januari jl. is vanaf deze te dowloaden. De aanleiding voor het symposium vormde het advies 'De kunst van het overlaten; maatwerk in decentralisatie' dat beide Raden in september 2000 hebben uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Binnenkort zal de kabinetsreactie hierop verschijnen. Dit advies is ook via deze site te downloaden. De verschillende inleidingen en de belangrijkste bevindingen uit de workshops zullen binnenkort worden gebundeld in een boekwerkje.

9. Op het secretariaat bestaat momenteel nog één vacature voor