PERSBERICHT TELESCOOP
Inhoud uitzending woensdag 23 mei 2001
13.30 - 14.00 uur
Teleac/NOT 747 AM (of in stereo via de kabel)

+ Betaalde MP3-diensten komen eraan

Er wordt al langer over gespeculeerd, maar de betaalde MP3- diensten lijken er nu echt aan te komen. Het gaat om diensten die vergelijkbaar zijn met Napster, maar waarvoor betaald moet worden. Het downloaden van muziek is daarmee legaal. In Amerika is Real Networks, bekend van de Real Audio player, ermee bezig. Ook in Nederland start volgende maand een initiatief waarmee - tegen betaling - muziek gedownload kan worden. Volgens de initiatiefnemers is het plan legaal, maar de platenindustrie denkt daar anders over.

+ Grote satelliet en breedbandbeurs in Londen

In Londen is deze week het nieuwste van het nieuwste te zien op het gebied van satellietontvangst en breedbandcommunicatie tijdens de vijftiende Cable en Wireless Mediacast, de oudste satellietbeurs van Europa. Meer dan 300 exposanten tonen de nieuwste snufjes. Verslaggever Pieter Kuipers doet live verslag.

+ Tegenslagen voor UMTS

UMTS, het draadloze breedbandnetwerk, kampt met tegenslagen. Ericsson ontslaat 60 tot 80 mensen die in Enschede met de ontwikkeling van UMTS bezig zijn. En ook de eerste technische proeven zijn niet erg hoopvol. Verbindingen vallen weg als de ontvanger naar een anders zendmast moet overschakelen. Kunnen we over twee jaar op onze mobiele telefoon al wel videoclips downloaden, zoals de telecombedrijven ons hebben beloofd?

+ Verder in de uitzending

Het bladenoverzicht en de column, deze week van Jan Rensen, freelance mediajournalist.

TELESCOOP IS HET WEKELIJKS MAGAZINE VAN TELEAC/NOT-

RADIO OVER DE NIEUWE MEDIA, TECHNIEK EN
COMMUNICATIE

NB: Onderwerpen onder voorbehoud

Presentatie
Ingrid Drissen en Herbert Blankesteijn

Productie
Dirkjan van Ittersum
Richard Mooi

t: 035-6293250
e: telescoop@teleacnot.nl

----
Beluister TeleScoop in Real Audio:
http://www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand/telescoop.htm