Erasmus Universiteit Rotterdam

23 mei 2001

Daling cholesterolgehalte dringend gewenst

De daling van het totaal cholesterolgehalte in Nederland is van groot belang voor de volksgezondheid, omdat die in de toekomst kan leiden tot een afname in de sterfte aan hart- en vaatziekten. Een verdere verlaging van het cholesterolgehalte in de gehele bevolking kan bereikt worden door voedingsinterventies. Daarnaast is het noodzakelijk dat personen met een hoog absoluut risico adequaat worden behandeld met cholesterolverlagende medicatie. Tot deze conclusies kom Saskia Houterman in haar proefschrift Gezondheidsaspecten van serum cholestorol. Zij promoveert op woensdag 23 mei 2001 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het totaal cholesterolgehalte nog steeds een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten bij oudere mannen en vrouwen. Het HDL cholesterolgehalte lijkt een slechtere voorspeller voor het risico van hart- en vaatziekten bij ouderen. Risicofuncties, ontwikkeld voor het voorspellen van de kans op hart- en vaatziekten bij ouderen aan de hand van hun risicoprofiel, lieten zien dat de meeste klassieke risicofactoren nog steeds een voorspellende waarde hebben op oudere leeftijd.

De promovenda verrichtte onderzoek naar het effect van verschillende preventie strategieën - het verlagen van de inname van verzadigde- en transvetzuren en stoppen met roken - op het voorkomen van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen van 35-74 jaar.

In de komende tien jaar zouden ruim tien procent van de hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen van 35-74 jaar kunnen worden voorkomen als de inname van verzadigde vetzuren verlaagd wordt van gemiddeld 15 naar 12 energieprocenten, de inname van transvetzuren verlaagd wordt van gemiddeld 1,9 naar 0,5 energieprocenten en het aantal rokers daalt met vijftien procent..

Zij verrichtte onderzoek naar de bijdrage van totaal en HDL ( High Density Lipoprotein) cholesterolconcentraties aan de gezondheid in Nederland. Tussen 1993 en 1997 werd een daling in het totaal cholesterolgehalte gevonden in Nederland van 0,19 mmol/l bij mannen en 0,27 mmol/l bij vrouwen. Het HDL cholesterolgehalte is in die jaren gelijk gebleven bij zowel mannen als vrouwen.

Verder is gekeken naar het effect van een laag en hoog cholesterolgehalte in combinatie met een verhoogde bloeddruk en roken op de totale sterfte en de sterfte aan hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Bij mannen en vrouwen met een laag cholesterolgehalte (
Promotores: prof.dr.ir. D. Kromhout, Volksgezondheidsonderzoek (WU) en prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie (EUR)

Noot voor de pers

Promotie: 23 mei, 15.45 uur
Plaats: Hoboken, Collegezaal 7
Info: bij de promovenda, tel (040) 297 1616
e-mail shouterman@freeler.nl
Daling cholesterolgehalte dringend gewenst