Rijksuniversiteit Groningen

23 mei 2001

Nummer 71 23 mei 2001

Groningse criminologen willen belangeloos onderzoek doen naar criminaliteit onder asielzoekers

Noot voor de pers

De Groningse hoogleraar criminologie prof.dr. W.J.M. de Haan en universitair docent en onderzoeker mw. dr. M. Althoff zijn bereid een onderzoek naar criminaliteit onder asielzoekers uit te voeren. Zij zijn door de argumenten van VluchtelingenWerk Nederland overtuigd dat een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar dit vraagstuk van belang is als bijdrage aan een zinnige en zuivere maatschappelijke discussie over de mogelijkheden en beperkingen van het Nederlandse asielbeleid.

De Haan en Althoff zijn echter niet bereid om het onderzoek uit te voeren met financiering door VluchtelingenWerk Nederland. Om strikte wetenschappelijke onafhankelijkheid bij dit onderzoek te garanderen is - in overleg met de decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid - besloten het onderzoek geheel belangeloos uit te voeren binnen het reguliere onderzoeksprogramma Criminaliteit, Leefbaarheid en Kwaliteit van Veiligheidszorg. In eerste instantie gaat het om een literatuuronderzoek dat zal uitmonden in een theoretische beschouwing over crimineel gedrag gerelateerd aan levensloop, situatie en omstandigheden van asielzoekers en een voorstel voor empirisch vervolgonderzoek. Het onderzoek zal op 1 september 2001 van start gaan. De resultaten van het literatuuronderzoek worden in begin van 2002 gepubliceerd.

Met dit voornemen is een einde gekomen aan de verwarring rond de vraag wie op verzoek van VluchtelingenWerk Nederland het vorige week aangekondigde grote landelijke onderzoek gaat uitvoeren, aldus De Haan.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* Prof.dr. W.J.M. de Haan (050) 363 5621, secr. (050) 363 5630, e-mail: W.J.M.de.Haan@rechten.rug.nl (werk).
* Dr. M. Althoff (050) 363 82 94, secr. (050) 363 5630, e-mail: m.althoff@rechten.rug.nl (werk).