European Union

Afghanistan :Taliban edict on Hindus Press Release: Brussels (30-05-2001) - Press: 209 - Nr: 9287/01


Brussel,
30 mei 2001

9287/01 (Presse 209)

P 105/01

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie betreffende

het decreet van de Taliban inzake Hindoes

Met grote bezorgdheid heeft de EU kennis genomen van informatie omtrent het decreet van de leider van de Taliban, Mullah Omar, waarbij alle Hindoes in Afghanistan worden verplicht tot het dragen van een herkenningsteken.

De EU neemt er nota van dat de Taliban aanvoeren dat zij wensen dat Hindoes als zodanig herkenbaar zijn om te voorkomen dat zij "per ongeluk" worden gemolesteerd. De EU herinnert eraan dat de Taliban de mensenrechten van alle personen die deel uitmaken van de etnische en godsdienstige minderheden in Afghanistan dienen te eerbiedigen en te beschermen. Personen die tot etnische en godsdienstige minderheden behoren dwingen om onderscheidende kleding of merktekens te dragen, is een vorm van discriminatie die verboden is bij de internationale wetgeving ten aanzien van de mensenrechten. De EU dringt er bij de leiding van de Taliban op aan dit onaanvaardbare besluit, dat een schending van de mensenrechten van de Hindoes in Afghanistan inhoudt, niet ten uitvoer te leggen.

Voorts wordt de leiding van de Taliban opgeroepen de mensenrechten van allen, zonder onderscheid, te eerbiedigen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte sluiten zich bij deze verklaring aan.