CDA

Marry Visser-van Doorn: genoeg alternatieven voor statiegeld

De Tweede Kamerfractie deelt de mening van minister Pronk dat er tot nu toe onvoldoende resultaat is geboekt bij de aanpak van verpakkingsafval en vindt dat er in de (nabije) toekomst een meer integraal verpakkingsbeleid moet worden gevoerd, aldus fractiewoordvoerder Marry Visser-van Doorn tijdens het debat over het verpakkingsbeleid.

Het grote struikelblok in de huidige aanpak vormt het zwerfafval. Marry Visser-van Doorn: "Ook de leden van de CDA-fractie vinden dat maatregelen genomen moeten worden om het zwerfafval tegen te gaan." Maar de fractie vraagt zich wel af of het invoeren van statiegeld de eerst aangewezen oplossing voor dit probleem is.

Alternatieve instrumenten
Visser-van Doorn: "De fractie vindt dat statiegeld een optie is, een stok achter de deur om ervoor te zorgen dat eerst alle andere middelen optimaal worden ingezet. Wij vinden het nu nog te vroeg om al te concluderen dat die optimale inzet van alternatieve instrumenten - die nu met kracht ter hand moeten worden genomen - onvoldoende resultaat zal opleveren."

De Tweede Kamerfractie geeft er de voorkeur aan in te zetten op een grootschalige aanpak in de lijn van het "Nationale Offensief Vermindering Zwerfafval". Daarbij zal allereerst doelgroeponderzoek moeten plaatsvinden waardoor de effectiviteit en de doelgerichtheid van de campagne gewaarborgd wordt. Daarnaast moeten er extra afvalbakken worden geplaatst, in combinatie met gedragsveranderende programma's en een groeiend aantal inhaakactiviteiten van vele betrokken organisaties, overheid en burgers. Ook kunnen milieu- en stadswachten betrokken worden bij dit proces, aldus Marry Visser-van Doorn.

De gehele bijdrage van het CDA Tweede Kamerlid kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.