Rijksuniversiteit Groningen

21 Jun 2001

Schadelijke bijwerkingen borstkankermedicijn wegen niet op tegen voordelen

Sinds 1977 wordt aan vrouwen met borstkanker het anti-oestrogeen tamoxifen voorgeschreven. Het is een van de meest effectieve middelen bij de behandeling van borstkanker. Sinds de jaren '90 is bekend dat tamoxifen de kans op baarmoederslijmvlieskanker bij vrouwen na de overgang verhoogt. Gynaecoloog drs. Marian Mourits deed onderzoek onder borstkankerpatiënten en constateert verschillende gynaecologische effecten van tamoxifen. Volgens de promovendus wegen die echter niet op tegen de voordelen van tamoxifen bij de behandeling van borstkanker.

Mourits: "Bij vrouwen voor de menopauze blijkt het medicijn goedaardige cysten aan de eierstokken te kunnen veroorzaken. Jonge vrouwen die tamoxifen gebruiken rapporteren vaak opvliegers en psychoseksuele klachten zoals vaginale droogheid, verminderd seksueel verlangen en pijn bij het vrijen. Vrouwen die de menopauze hebben gehad, kunnen door tamoxifen ook te maken krijgen met psychoseksuele klachten en opvliegers. Daarnaast zijn er bij deze groep echoscopische veranderingen in het baarmoederslijmvlies te vinden, een verhoogde kans op poliepen van het baarmoederslijmvlies en een verhoogde kans op baarmoederkanker." Echoscopisch onderzoek van de baarmoeder bij tamoxifen-gebruiksters is niet bruikbaar om baarmoederkanker op te sporen. Wel moeten postmenopauzale vrouwen die tamoxifen gebruiken volgens de promovendus op de hoogte te zijn van de verhoogde kans op baarmoederkanker: "Bij klachten, zoals vaginaal bloedverlies na de overgang, moeten ze zich wenden tot hun behandelend arts", zegt zij. "Baarmoederkanker is doorgaans goed te behandelen." Na het stoppen van de behandeling met tamoxifen nemen over het algemeen de gesignaleerde klachten in frequentie af. Concluderend stelt Mourits dat het tamofixengebruik niet afgeraden mag worden, omdat de voordelen, het voorkómen van sterfte aan borstkanker, ruimschoots opwegen tegen de nadelen. /ImK

Marian Mourits (Elst, 1956) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroepen Medische Oncologie en Gynaecologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het onderzoek is medegefinancierd door de J.K. de Cock Stichting. Mourits blijft werkzaam als gynaecologisch oncoloog binnen de onderafdeling Gynaecologische Oncologie van het AZG.

Datum en tijd

dinsdag 3 juli 2001, 14.15 uur

Promovendus

mw. M.J.E. Mourits, tel. (050)361 30 00, fax (050)361 18 06, e-mail: m.j.e.mourits@og.azg.nl (werk)

Proefschrift

Tamoxifen effects on the female genital tract

Promotores

mw. prof.dr. E.G.E. de Vries en prof.dr. J.G. Aalders

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen