Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 juli 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN DIJKSMA EN HAMER (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN

1. Heeft u kennis genomen van het artikel "HBO spijkert havisten bij"? (1)

2. Hoe beoordeelt u de bevinding "hoge scholen werken aan bijspijkercursussen en versimpelde lessen"? Hoe beoordeelt u meer in het bijzonder de bevinding dat tegenwoordig op het havo 40% minder scheikunde wordt gegeven en dat men zich bij de studie hoger laboratoriumonderwijs genoodzaakt ziet dit eerst in te halen? Bent u van mening dat deze situatie verbetering behoeft? Zo ja, kunt u aangeven hoe u deze verbetering wilt realiseren? Zo nee, waarom niet?

3. Vindt u het zorgelijk dat er op weer andere hbo-opleidingen bijlessen nodig zijn in het Duits en in het Frans en dat studenten deze cursussen buiten de reguliere lessen moeten inhalen?

4. Hoe beoordeelt u de constatering dat het tekort aan kennis onder meer veroorzaakt wordt doordat leerlingen op het havo nu moeten kiezen uit vier profielen?

5. Hoe beoordeelt u de constatering dat het éne profiel beter aansluit op een bepaalde studie dan het andere profiel in combinatie met de uitspraak dat "ons probleem is dat we beide groepen binnen krijgen"? Is de minister van mening dat hoge scholen te weinig selectief zijn bij het aannemen van havo-leerlingen? Bent u van mening dat deze situatie verbetering behoeft? Zo ja, kunt u aangeven hoe u deze verbetering wilt realiseren? Zo nee, waarom niet?

6. Is de minister bereid onderzoek te doen naar de relatie tussen de mate waarin (havo-)leerlingen bijgespijkerd moeten worden en/of de mate waarin het hbo-onderwijs moet worden versimpeld en de hbo-opleiding waarop zij worden toegelaten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn kunnen wij de uitkomsten van dit onderzoek verwachten?

(1) De Telegraaf, 3 juli 2001