CDA

CDA wil activiteitenbudget voor actieve homo-emancipatie en
-integratienetwerken

"In diverse maatschappelijke en religieuze gemeenschappen wordt, hoewel daarin nog steeds beweging is waar te nemen, homoseksualiteit (nog) niet of moeizaam geaccepteerd. Homo's die deel uit (wensen te) maken van zulke gemeenschappen hebben het vaak moeilijk om te worden geaccepteerd." Dit zei Tweede Kamerlid Gerda Verburg tijdens het Nota Overleg homo-emancipatiebeleid, op 2 juli jl.

"In toenemende mate is er sprake van netwerken van homo's en lesbiennes binnen religieuze gemeenschappen die elkaar ondersteunen en met elkaar werken aan emancipatie van zichzelf en de gemeenschap waartoe zij behoren. Er bestaan uiterst actieve netwerken dwars door organisaties heen van mensen die elkaar steunen en tegelijkertijd de emancipatie en integratie van homo's intern bevorderen. Dat is meestal de minst gemakkelijke maar wel de meest te respecteren weg. Veel gemakkelijker immers is het stemmen met de voeten door het verlaten van de organisatie."

Actieve emancipatie- en integratienetwerken verdienen volgens Gerda Verburg respect, vooral omdat het in de meeste gevallen puur om vrijwilligers draait. "Die vrijwilligheid is vaak de kracht en moet dan ook gestimuleerd en waar nodig ondersteund worden. Ondersteuning kan bestaan uit het beschikbaar stellen van een activiteitenbudget, door de staatssecretaris, waarop dit soort organisaties op ad hoc basis een beroep kunnen doen." Verburg wilde weten of staatssecretaris Vliegenthart hiertoe bereid is.

U kunt de gehele bijdrage van Gerda Verburg downloaden door in de rechtermarge op de diskette-icoon te klikken.