Ministerie van Defensie



Brieven aan de Kamer


Project legering Den Haag

03-07-2001

Inleiding
Hierbij informeer ik u over het plan voor een nieuw legeringsgebouw voor de Koninklijke marine, de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marechaussee op de Grote Alexanderkazerne in Den Haag. Deze brief gaat eerst in op de specifieke situatie van het personeel in Den Haag. Vervolgens komen de behoefte en de manier waarop hierin wordt voorzien aan de orde. Aansluitend gaat de brief in op het verloop van de voorbereiding en de verdere planning van het project. Omdat Defensie dit project heeft aangemerkt als pilot project in het kader van het regeringsbeleid inzake innovatief aanbesteden, besteedt de brief daar bijzondere aandacht aan.

De Haagse situatie
In Den Haag zijn het ministerie van Defensie, de krijgsmachtdeelstaven en de staf van het Dico gevestigd. Binnen deze organisatiedelen wordt een aanzienlijk aantal functies door militairen vervuld. Militairen die niet dagelijks tussen woon- en werkplaats reizen, maken op grond van rechtspositionele regelingen gebruik van door Defensie beschikbaar gestelde legeringsfaciliteiten. Daarvoor is op vrijwel alle defensiecomplexen accommodatie beschikbaar. Waar dat niet het geval is, wordt een beroep gedaan op de particuliere sector. Ook in Den Haag voorzien alle krijgsmachtdelen in legering voor hun personeel. Er is echter maar een beperkte eigen capaciteit, die niet toereikend is. Daarom maken militairen ook gebruik van inkwartieringsadressen, dat wil zeggen door Defensie van particulieren gehuurde kamers.

In verband met de overspannen huizenmarkt is het aanbod van inkwartieringsadressen de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Bovendien voldoet in het algemeen de kwaliteit van de inkwartieringsadressen en de legeringsaccommodatie in Den Haag niet meer aan de hedendaagse normen, waaronder die inzake arbo-omstandigheden. De ontwikkelingen op de huizenmarkt in de Randstad leiden er in combinatie met maatschappelijke veranderingen toe dat personeel in toenemende mate tijdelijke legering verkiest boven verhuizing naar de omgeving van Den Haag. De behoefte aan legering zal derhalve de komende jaren eerder toe- dan afnemen.

Deze ontwikkelingen hebben er toe geleid de behoefte aan legeringscapaciteit in Den Haag en de invulling daarvan aan een nadere beschouwing te onderwerpen.

Behoefte
Het project behelst de bouw van een legeringsaccomodatie op de Grote Alexanderkazerne ten behoeve van officieren en onderofficieren van de Koninklijke marine, de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marechaussee, met een capaciteit voor ruim 440 personen. Hieraan liggen de volgende gegevens ten grondslag.

De afgelopen jaren hebben gemiddeld ruim 400 militairen van de Koninklijke landmacht en de Koninklijke marine gebruikgemaakt van legeringsmogelijkheden in Den Haag. Het gaat hierbij zowel om inkwartieringsadressen als legering op defensiecomplexen. De Koninklijke marechaussee beschikt over toereikende legeringcapaciteit op de Koningin Beatrixkazerne, maar heeft daarnaast nog structureel behoefte aan ongeveer twintig bedden. De totale behoefte van de Koninklijke marine, de koninklijke landmacht en de Koninklijke marechaussee is ongeveer 440 bedden.

De legeringsbehoefte van de Koninklijke luchtmacht wordt thans ten dele afgedekt met accomodaties nabij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk en ten dele met inkwartieringsadressen. De toekomstige huisvestingsbehoefte van de Koninklijke luchtmacht is nog niet volledig uitgekristalliseerd; in de plannen zijn fondsen gereserveerd vanaf 2007. De Koninklijke luchtmacht neemt voorshands dan ook niet deel aan het legeringsproject op de Grote Alexanderkazerne. Planologisch bestaat echter de mogelijkheid dat zij te zijner tijd alsnog aansluit.

Financieel
Gelet op de vermindering van het aantal beschikbare en geschikte inkwartieringsadressen is bezien of het huren van hotelaccommodatie soelaas zou bieden. Gebleken is echter dat dit geen kosteneffectieve oplossing is. De terugverdientijd van een eigen legeringsplaats is ongeveer vijf jaar, terwijl het op ruime schaal huren van hotelaccommodatie mogelijk de prijzen op de gespannen Haagse markt nog verder zou opdrijven. De inkwartieringsadressen die nog voldoen, zullen overigens in de toekomst worden gebruikt bij piekbehoeften.

In beginsel huurt of least Defensie geen infrastructuur, waarvan het gebruik gedurende de totale levensduurperiode is verzekerd. Zelf investeren is dan doelmatiger (zie hiervoor tevens de brief van de minister van Financiën, 5 december 1994 inzake leasecontracten binnen de Rijksdienst (TK 1994-1995, 24 027, Nr 1)). Nader onderzoek in het kader van competitieve dienstverlening (CDV) is om die reden dan ook niet aan de orde.

De projectkosten worden thans geraamd op fl. 52 miljoen. (prijspeil 2001) en zijn in de plannen van de deelnemende krijgsmachtdelen opgenomen.

Innovatief aanbesteden
Dit bouwproject past in het regeringsbeleid inzake innovatief aanbesteden dat onder meer de (vroegtijdig) inschakeling van marktpartijen behelst. Als een van de bouwministeries heeft Defensie dit beleid tot dusver nog niet toegepast op bouwprojecten, maar het wil dat in de toekomst wél gaan doen. De ervaringen die met dit project worden opgedaan, zullen dan ook worden benut om innovatief aanbesteden op ruimere schaal te gaan toepassen.

Innovatief aanbesteden behelst de stimulering van marktpartijen tot innovatieve oplossingen. Innovatie heeft in dit kader zowel betrekking op het aanbestedingsproces zelf als op het eindproduct. Trefwoorden zijn uitbesteding en de integratie van het ontwerp, de bouw, de exploitatie en de financiering. In de praktijk komt het er op neer dat Defensie als opdrachtgever in een vroeg stadium marktpartijen inschakelt en dat de aannemer op basis van een voorlopig ontwerp een deel van het verdere ontwerptraject zal uitvoeren. Defensie heeft dit project als proefproject bestempeld, omdat het weliswaar omvangrijk is, maar ook relatief eenvoudig, waardoor de risico´s beperkt zijn. Bovendien zal de Dienst Gebouwen Werken & Terreinen de projectvoering intensief begeleiden.

Stand van zaken en tijdschema

De Koninklijke landmacht is in samenwerking met de Koninklijke marine en de Koninklijke marechaussee begonnen met de voorbereiding van de nieuwbouwplannen. In nauw overleg met de Rijksbouwmeester is een aanvang gemaakt met de Europese aanbestedingsprocedure en is een architectenbureau voor de uitwerking van het ontwerp geselecteerd. Dit bureau heeft intussen, in overleg met de gemeente Den Haag, een stedenbouwkundig plan voor het object en een voorlopig ontwerp voor het gebouw geproduceerd. Op basis hiervan is inmiddels een bouwvergunning bij de gemeente Den Haag aangevraagd.

Het betreft bij dit project een aanbesteding met voorafgaande selectie volgens EG-richtlijnen. Inmiddels is het project al Europees gepubliceerd en zijn zes potentiële aannemers geselecteerd. De eerstvolgende activiteit is de keuze van de aannemer en de gunning van het project. De bouw zal vervolgens, uitgaande van het tijdig verkrijgen van een bouwvergunning, nog in de tweede helft van dit jaar kunnen beginnen.

Internationaal Strafhof
Dit project houdt verband met het in Den Haag te vestigen Internationaal Strafhof, omdat het voornemen bestaat ook het hof op de Grote Alexanderkazerne te vestigen. Indien daartoe inderdaad wordt besloten, is de bouw voorzien op het voorterrein van de kazerne, dat dan vanaf 2004 beschikbaar moet komen. De nieuwbouw van de legering is voorzien op het achterterrein van de kazerne, samen met de voorzieningen die zich nu nog op het voorterrein bevinden, maar die in voorkomende geval zullen moeten wijken voor het Internationaal Strafhof. Het achterterrein biedt voldoende mogelijkheden voor aanvullende nieuwbouw, mocht daaraan behoefte ontstaan bij de koninklijke luchtmacht of de andere krijgsmachtdelen.

Tot slot
Ik ben voornemens, desgewenst na overleg met u, dit project voort te zetten en de Bevelhebber der Landstrijdkrachten te mandateren het uit te voeren.

De Staatssecretaris van Defensie,

H.A.L. van Hoof