CDA

De Hoop Scheffer: Maxima na huwelijk Prinses van Oranje

"Het was zeer koud op 13 december 1815, de eerste maal dat de Staten Generaal toestemming gaven voor het huwelijk van de Prins van Oranje. Volgens een voetnoot in de Handelingen verhinderde de kou verscheidene leden naar den Haag te komen. Volgens de Staatscourant van 15 december passeerde men het ijs op de Lek bij Vianen en de Merwede bij Gorinchem te voet en met schietschouwen. De goedkeuring betrof het voorgenomen huwelijk van de Prins van Oranje ( de latere koning Willem II met grootvorstin Anna Pauwlona, zuster van Alexander, keizer aller Russen. Zo koud als toen was het niet op de vijver van Huis ten Bosch in januari 2001!" Zo begon CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer zijn bijdrage aan het plenair debat over de toestemmingswet voor het huwelijk van de Prins van Oranje en Maxima, op 3 juli 2001. Het is overigens pas de tweede keer dat de Staten Generaal toestemming geven voor het huwelijk van een Prins van Oranje.

Al eerder heeft het CDA laten weten van harte in te stemmen met het huwelijk van de Prins van Oranje en Maxima. "De Staten-Generaal kan -gelukkig- geen huwelijk verbieden" aldus Jaap de Hoop Scheffer. "Wat wij vandaag formeel beoordelen is of er iets omtrent dit huwelijk valt op te merken dat de troonopvolging van de kroonprins in de weg kan staan."

De Hoop Scheffer: "Het CDA is van oordeel dat Máxima als individu de toets van deze kritiek met glans heeft doorstaan. Ik noemde reeds haar persoonlijkheid en de overtuigende wijze waarop zij afstand heeft genomen van de dictatuur. Dat dan niettemin het Huis van Oranje-Nassau zou worden gekoppeld aan een fout regime wijst het CDA als stelling af. Want voor de staatsrechtelijke en democratische beoordeling van nu geldt de vraag of hier sprake is van een structureel defect, en deze vraag wordt door de CDA-fractie nadrukkelijk ontkennend beantwoord. Daarom ook zeggen wij met alle overtuiging dat de daden van de vader niet mogen worden toegerekend aan de dochter. Daarom ook is het CDA volgaarne bereid Máxima het volle vertrouwen te geven dat zij samen met Willem-Alexander de juiste invulling zal geven aan de plaats die de monarchie inneemt in onze constitutie. Daarom waarderen wij het persoonlijk offer dat Máxima brengt door te aanvaarden dat haar vader bij haar bruiloft niet aanwezig kan zijn."

Met betrekking tot de ministeriële verantwoordelijkheid merkte Jaap de Hoop Scheffer op: "Het CDA geeft er de voorkeur aan om de ministeriële verantwoordelijkheid weer strikt te interpreteren, en deze zoveel mogelijk te beperken tot de Koning, zodat de persoonlijke en vrije ruimte voor diens omgeving kan worden vergroot. De ministeriële verantwoordelijkheid dient voor anderen dan de Koning alleen te gelden, indien en voorzover hun optreden raakt aan het openbaar belang."

Voor het CDA is het ook duidelijk dat Máxima door haar huwelijk met de Prins van Oranje prinses van Oranje kan worden genoemd. Na de inhuldiging van prins Willem Alexander tot koning wordt zij dus onze koningin.

De hele bijdrage van Jaap de Hoop Scheffer kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken