Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse Follie aan de IJssel onthult

In het kader van het project Follies aan de IJssel ontwierpen kinderen van de Capelse basisschool de Pieter Bas een follie. Afgelopen donderdag 28 juni kwam de droom van de jonge kunstenaars uit en werd hun follie, de IJssel-Vertel-Bril, onthuld.

Een follie is een nutteloos bouwwerk. Een bekend voorbeeld van een follie is de Eiffeltoren in Parijs. Na vele bouwtekeningen gingen de leerlingen van groep 6 van de Pieter Bas met kunstenaar Hans Dukker aan de slag met een maquette. In april werden diverse maquettes van verschillende basisscholen tentoongesteld. De IJssel-Vertel-Bril van de Pieter Bas kwam als mooiste follie van de gemeente Capelle aan den IJssel uit de bus. De Capelse follie is een bril waardoor mensen met een frisse blik naar de Hollandsche IJssel kunnen kijken en zien hoe bijzonder de rivier is.

Het project Follies aan de IJssel maakt onderdeel uit van het kunstproject Verandering van Water dat door Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland wordt georganiseerd in het kader van het project Hollandsche IJssel. De IJssel-Vertel-Bril is te zien op het terrein van Rijkswaterstaat aan de Ketensedijk, onder aan de Algerabrug.